Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализация на бюджета за текущи ремонти гласува на сесия ОбС - Балчик

Актуализация на общинския бюджет на Балчик в частта за капиталови разходи и текущи ремонт гласува днес на сесия Общински съвет, както и актуализиране на списъка на обектите, предвидени за финансиране от дългосрочния инвестиционен кредит от 5 млн.лв. От справките става ясно, че разширението на детската градина в Кранево се отлага за догодина, както и ремонтът на кметство Соколово и модернизацията на уличното осветление в община Балчик.

Специално за Кранево кметът Николай Ангелов обясни, че вместо заложените 100 хиляди лева са нужни 300 хиляди лева. Първо кметството трябва да се измести в сградата на т.нар. Търговски център – Кранево, а след това забавачницата да заеме и двата етажа на настоящото кметство. Това се предвижда да се случи през 2018 година.

Кметът Ангелов даде и подробности за изпълнение на капиталовата  програма на община Балчик:

„Кметството в Соколово не желае тази година да бъде извършен ремонт. Уличното осветление в общината няма да бъде модернизирано по Националния Доверителен Екофонд за над 3,3 млн. лв., където ние участваме с около 500 хиляди лева съфинансиране. Фондът няма наличните средства в момента. Предложиха ни друга схема, но аз не приех, тъй като Общината щеше да плаща по-голямата част от проекта. И тъй като няма как да се случи ремонтът 2017 година, ако получим 2018 г. финансиране, ще осигурим и нашето участие.", заяви кметът.

Променят се парите за ремонт на централния вход на читалище „Паисий Хилендарски” в Балчик. Не се налага 100 хиляди лева да се инвестират в това, ще вложим около 14 хиляди лева. Паметник на Кирил и Методий ще има тази година, усвояват се 50 хиляди лева.”, каза още Ангелов.

18 милиона и 500 хиляди лева е изпълнението на бюджета на Община Балчик за деветмесечието. Годишната рамка възлиза на 27 млн. и 600 хиляди лева и е завишена спрямо началната с близо 854 хиляди лева. Служебните промени са правени поради взаимоотношения с централния бюджет и трансфери от министерства и ведомства. Спрямо същия период на миналата година в местната хазна са постъпили повече от 2 милиона лева, показва отчетът до края на септември.

По време на днешната сесия общинският кмет Николай Ангелов отбеляза, че за първи път община Балчик е посочена в доклада на Министерство на финансите на 6 място по стабилност в страната.

Бал­чик ще по­и­с­ка от Ми­ни­с­тер­с­т­во на ре­ги­о­нал­но­то раз­ви­тие и бла­го­у­с­т­рой­с­т­во­то уп­ра­в­ле­ни­е­то над дър­жа­в­на­та част от дам­ба­та в зо­на­та от Дво­ре­ца до Мел­ни­ца­та. По Про­г­ра­ма­та за тран­с­г­ра­ни­ч­но съ­т­ру­д­ни­че­с­т­во Белият град кан­ди­да­т­с­т­ва с про­ект за бла­го­у­с­т­ро­я­ва­не на край­б­ре­ж­на­та алея, кой­то пре­д­ви­ж­да ре­кон­с­т­ру­к­ция на на­с­тил­ка­та и про­е­к­ти­ра­не на ве­ло­а­лея. Уча­с­тъ­кът е с дъл­жи­на 1 ки­ло­ме­тър и 700 ме­т­ра. За да бъ­де ре­мон­ти­ра­на и мо­дер­ни­зи­ра­на дам­ба­та, те­зи имо­ти тря­б­ва да бъ­дат пре­до­с­та­ве­ни за уп­ра­в­ле­ние от Дър­жа­ва­та на Об­щи­на Бал­чик. Днес местният парламент даде зелена светлина за това.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна