Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидери на ЕС приеха Европейския стълб за социалните права

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер и премиерът на Естония Юри Ратас, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС, подписаха Европейския стълб за социалните права. Това стана след приключването на социалната среща на върха в Гьотеборг.

Малко преди церемонията Юнкер заяви:

Тази Комисия, откакто започна работата си през ноември 2014-а година, е предоставила на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз 19 предложения в областта на социалната политика. Седем от тях бяха приети, 12 нямат отговор. А ако искаме да ни вярват, ние трябва да създаваме. Това е началото, не е краят, а ние дори не сме стигнали до средата. Така че нека да си вършим работата.

В интервю за "Хоризонт" лидерът на КНСБ Пламен Димитров определи подписания документ така:

Това, което стана днес в Гьотебург, много от наблюдателите, в това число и нашата Европейска конфедерация на профсъюзите, определят като исторически момент на връщане на Европа към своя европейски социален модел.


Европейският стълб е насочен срещу социалния дъмпинг в ЕС. Той няма задължителен характер, но е знак, че Европейският съюз е загрижен за правата на работещите.

Според премиера на Швеция Стефан Льовен не е реалистично да има минимална работна заплата в рамките на целия Европейски съюз. Той каза това на заключителния брифинг след социалната среща на върха на ЕС в Гьотеборг. Шведският премиер, чиято страна е давана за пример като една от най-успешните в социалната политика, заяви:

Ние дори нямаме колективно споразумение за единна минимална работна заплата само в една страна, защото тя трябва да се решава от различните сектори. И ние искаме да запазим тази система.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна