Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роня, дъщерята на разбойника

Възрастните понякога  не могат да разберат всичко сами, а за децата е уморително все да им обясняват. Изобретателни и смели, решителни и непокорни,  с усет за справедливост, актьорите от бургаския куклен театър  ще поведат своята публика към Дяволското гърло или Матисовия замък. Премиерата на "Роня" е на 21 ноември от 18.30 часа.

Идват нови поколения с нови ценности и понякога е добре да се вслушваме в  житейските истини, които ни казват собствените ни деца. Това ни напомня Диян Русев в ролята на Матис, главатарят на разбойниците.

В спектакъла е заложено, че дори най-безкомпромисният, най-твърдият и чепат характер е склонен да се пречупи, когато става въпрос за доброто на малката му дъщеря, отбелязва Русев и добавя: Когато искаш да направиш нещо, трудностите стават лесности. И сценографията ми допада,  със стари торби, кожени ремъци, старинно и приятно. Това задължава актьора да даде всичко от себе си.

Александра Грънчарова играе Пер Черепа, най-старият, най-мъдър разбойник. Той  " налива масло в огъня", че да върви действието.  Александра влиза и в ролята на таласъм. Тя посочва, че е предизвикателство да намериш нещото в себе си, което да те провокира да изкараш този образ като за сцена, и да е истински.

Уважавайте мнението на децата, нищо, че  те искат да направят нещо различно. Те ще ви кажат много истини, подчертава Гергана Василева,  Роня. Според нея героинята й  не може да бъде опитомена и покорена. Виж, ако се влюби, вече е друга работа. Гери стои и зад музикалните решения за  пиесата.

Музиката запазва викингското, скандинавското. Тя е писана преди 15 години, но е обновена, така че да помагне за цялостния спектакъл, за действието за атмосферата.

Ако бъдеш себе си, нещата винаги се получават най-добре. Алекс Анмахян е  Бирк,  верният приятел на Роня. Бирк е жизнерадостен, много над нещата,   иска всичко да е прекрасно, хубаво, не  толкова драматично:

Не всички деца са прочели емблематичната история на Астрид Линдрген за Роня и се надявам да обърнем внимание на това произведение. Взаимоотношенията са твърде интересни с този бунт, който имат децата към техните родители и към предпоставките, към предразсъдъците, които им налагат.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна