Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Станиславски: Написаното в световните медии за Полша е истина, но е много закъсняло

Покрай тазгодишния Ден на независимостта в Полша, който се отбелязва на 11-и ноември, световни медии заговориха открито, че в страната има фашисти. В предаването "Преди всички" журналистът Боян Станиславски коментира:

Не знам защо се случи така, че точно тази година световните медии решиха да направят наблюдение и да обърнат толкова много внимание на Полша. Предполагам, че това може да е свързано наистина с факта, че някакъв англоезичен журналист просто е пребивавал в Полша на 11-и ноември, написал е нещо, след което, както се случва много често, другите медии преписаха със свои думи това, което е било негов оригинален текст. Според мен това, което се появи в световните медии, е един вид непропорционално, защото миналите години, а този Марш се организира от 2007 година, т.е. това е десетата година, на която този Марш на независимостта се организира във Варшава, са се случвали много по-опасни явления, криминални дори, бих казал, които обаче някак си не привлякоха вниманието на западните експерти и анализатори.

Но според мен това, което е по-важно, защото не искам да бъда разбран неправилно, т.е. това, което написаха международните медии за Полша тази година, е вярно, истинско. Проблемът е, че тези наблюдения са закъснели поне 10 години и според мен това, което липсва във всичките тези анализи е защо това се е случило? Защото лесно е да се ужасяваме от някакви фашисти по улиците, но трябва да си зададем въпроса защо се е случило така?

Станиславски обясни каква е причината тази година въпреки това събитието да е минало по-спокойно:

Защото сега всичките тези периферни организации, екстремистки и десни секти, са станали един вид орнаментика на сегашното управление и те действат с благословия, макар и скрита, неофициална. Затова трябваше да се кротнат, за да мога да се врежат по-силно в главното течение на полската политика и това го правят успешно вече втора година. Затова тези маршове изглеждат по-различно, няма толкова демонстрация на агресивно поведение.

Журналистът посочи и причините, за да се стигне до подобни явления в Полша:

Основният въпрос според мен е защо въобще се случва? Аз, разбира се, в един кратък разговор няма как да изложа всичките причини, но да кажа двете основни. Първата, колкото и банално да звучи, е липсата на алтернатива и това засяга още периода на самото начало на прехода, когато старите управляващи и новите управляващи, са взели решение, че повече няма да има левица. И това затваряне на всякакви врати от лявата страна на политическото пространство доведе до това, че хората все пак си поискаха някаква промяна и това, което прави "Право и справедливост" днес и съпътстващите десни екстремистки организации, които взеха участие в Марш на независимостта, това е промяната. Това едното обяснение.

А второто е, че още през 2007 година, когато започна този фестивал във Варшава и другите големи градове, в Полша се появи веднага много силно спонтанна резистентност от страна на обществото. Проблемът обаче, който се появи е, че медиите изрисуваха една изкуствена несъстоятелна симетричност между фашистите и антифашистите, които се организираха съвсем спонтанно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна