Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK предупреди, че шест страни-членки на еврозоната рискуват да нарушат бюджетните правила през 2018 година

Националните бюджети на шест страни-членки на еврозоната могат да нарушат европейските правила за нивото на бюджетния дефицит през следващата година, посочва в сряда Европейската комисия, допълвайки, че Италия, Франция и Белгия също така не са успели да съкратят публичния си дълг в изпълнение на изискванията на ЕС.

Агенция Ройтерс припомня, че ЕК анализира проектобюджетните планове за 2018-а година на всички членове на еврозоната, с изключение на Гърция, която се намира под външна спасителна финансова програма, за да провери дали основните им фискални допускания са в съответствие с правилата на ЕС, които определят ограничения както за бюджетните дефицити, така и за нивата на държавния дълг като процент от БВП.

В днешния си доклад Комисията заяви, че Германия, Литва, Латвия, Люксембург, Финландия, Холандия, както и Естония, Ирландия, Кипър, Малта и Словакия са изцяло, или до голяма степен съвместими с европейските фискални правила, известни като "Пакт за стабилност и растеж".

Проектобюжетните планове на Белгия, Италия, Австрия, Португалия, Франция и Словения обаче поставят под риск от неизпълнение на изискванията за 2018 година, заложени в "Пакта за стабилност и растеж", коментира Комисията. Европейските правила постановяват, че страните от ЕС трябва да имат бюджетен дефицит под 3% от БВП и държавен дълг под 60% от БВП.

Страните-членки също така трябва да се стремят да постигнат бюджетен баланс или излишък в структурно изражение, когато бъдат изключени колебанията, свързани с текущия бизнес и икономически цикъл, както и еднократните разходи и приход. В тази връзка те трябва всяка година да намаляват дълга, задържайки го под прага от 60% от БВП, ако той е по-висок.

Европейската комисия заяви, че Франция, Белгия и Италия не намаляват размерите на дълга с темпото, изисквано от правилата на ЕС, но изтъкна, че е по-обезпокоена за Италия, имаща втория най-висок дълг в ЕС, след този на Гърция и който дълг надвишава 130% от БВП на Апенините.

В случая с Италия, продължаващият висок държавен дълг е причина за безпокойство. Комисията възнамерява да преразгледа през пролетта на 2018-а година спазването от страна на Италия на изискванията за намаляване на дълга, се посочва в доклада на ЕК. Комисията ще преразгледа спазването на тези изисквания от Италия именно през следващата пролет - точно, когато страната бъде изправена пред парламентарните избори, които би трябвало да се проведат през май 2018-а година.

ЕК също така посочва, че Франция, която нарушава ограниченията на ЕС за бюджетния дефицит от десет години насам, може и да свие дефицита под лимита от 3% през тази година, но може отново да наруши това правило през следващата година, като не намали достатъчно своя структурен дефицит през 2018-а година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна