Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" отбелязва своя зимен храмов празник

| обновено на 23.11.17 в 12:17
Храм-паметник „Св. Александър Невски“ в София
Снимка: Булфото
Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" отбелязва своя зимен храмов празник с тържествена литургия, която беше оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан:

Молим Светия Благоверен княз да даде мъдрост на нашите водачи. Чрез вярата в Бога може да се преодолеят всички трудности, да се вземат правилните, нужните и отговорните решения.

Православната църква чества паметта на великия руски княз Александър Невски, който умира на 14-и ноември, по стар стил, през 1263 година. Той е бил защитник на православната вяра и народа по време на татарското владичество над руските земи, разказа отец Антоний Милушев, свещеник в храм-паметника:

Руският народ изключително много го е обичал, защото е бил много благ по характер. Бил е голям защитник на руските градове от хан Бати. Чрез военна сила е успял да срази тевтонците при днешните Литва, Латвия и Естония и шведите при река Нева, с което си заслужил прозвището Невски. От военната сила, която упражнил срещу католическите рицари, си спечелил славата на бляскав воин.

Българският патриарх Неофит взима молитвено участие в празничното богослужение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна