Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дезинфекцията в училищата и детските градини в община Раковски продължава

Снимка: БНР

Ще продължи дезинфекцията в училищата и детските градини в община Раковски, заради увеличаващите се случаи на Хепатит А. Това стана ясно на спешна среща между родители и представители на Регионалното управление по образование и Пловдивската здравна инспекция. От РЗИ подчертаха, че регистрираните при тях случаи са 89, като 70 % от заболелите са деца. 

Д-р Таня Учурджиева заяви, че всички контактували със заболелите се изследват, а от инспекцията са в непрекъсната връзка с личните лекари. Тъй като повечето от случаите са от ромската махала в Раковски, тя подчерта че е много важна разяснителната работа и затова ще се проведат родителски срещи:

На тези срещи ние пак ще се опитаме да им обясним колко е важно да дезинфекцират домовете, колко е важно да приучават децата си към хигиенни навици. Не става въпрос за никакви дискриминационни мерки. Това е контактно битово заболяване. Предава се по контактно-битов път и е достатъчно едно дете, което е отишло до тоалетна и не си е измило ръчичките след това, да разсее заразата в класната стая.

Ще продължи също дезинфекцията на улиците в ромската махала, каза кметът на Раковски Павел Гуджеров. Колкото до домовете:

Ние ще осигурим препарати за всички, които не могат да си позволят да си ги купят. 

Ще бъдат разпространени и брошури с указания за предпазване от заболяването.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна