Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Акцент за македонските медии е вчерашното съвместно заседание на правителствата на България и Македония в Струмица. "Нова Македония" помества снимка на двамата премиери - Борисов и Заев, и цитира Бойко Борисов, който казва: "Перспективата на Македония е Европейкият съюз и НАТО". Под друга снимка от заседанието са цитирани и двамата премиери, които подчертават, че няма да се месят в работата на двете православни църкви, но ги подкрепят да намерят решение по искането българската църква да е майка на македонската. "Вечер" цитира историка Божидар Димитров, който е заявил, в интервю за българска интернет медия, че не е имало  македонски език и държава преди 1944 г. Според него, вече се усещат положителни промени като следствие от договора за добросъседство, подписан от двете страни през лятото. 
"Споразумения между България и бившата югославска република македония с... послание към съседите", под това заглавие в. "Та неа" се спира на подписаните десет двустранни споразумения, меморандуми и протоколи за сътрудничество на първото съвместно заседание на правителствата на двете страни в Струмица вчера. 
След провала на преговорите за управляваща коалиция Мартин Шулц е под натиск да хвърли спасително въже на Ангела Меркел, пише британският вестник "Телеграф". Според "Файненшъл таймс" Германската социалдемократическа партия обсъжда дали да влезе отново в голяма коалиция с Меркел, след вчерашната среща на Шулц с президента Франк-Валтер Щайнмайер. Готови сме за разговори с другите партии, пише "Зюддойче цайтунг", като цитира  изказване на генералния секретар на партията Хубертус Хайл. 
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган уверява, че нямат разминавания в позициите с руския лидер Владимир Путин във връзка с кюрдските Сили за защита на народа в Сирия, информира в. "Тюркие". Ердоган е казал това на връщане от срещата в Сочи, където с колегите си от Русия и Иран обсъди бъдещето на Сирия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени