Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При терористично нападение срещу джамия в Египет загинаха над 235 души

| обновено на 24.11.17 в 18:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 40 терористи взривиха самоделно взривно устройство по време на петъчната молитва в селището Ер Рауд в северната част на Синайския полуостров в Египет, а после откриха огън по хората по бягащите хора и дошлити на място спешни екипи.

Броят на жертвите, според някои източници достига 300 души, а ранените са десетки. Във всички болници в провинцията е обявено извънредно положение.

Атаката е извършена в район, където вече 4 години се води истинска война между силите за сигурност и местния клон на групировката "Ислямска държава“ - същата организация, която преди две години пое отговорност за свалянето на руски пътнически самолет над Синай с повече от 200 души на борда.

Нападателите са се появили изневиделица на 4 джипа, обкръжли джамията Ал Рауда по време на петъчната молитва, взривили няколко бомби и открили огън по хората, опитващи се да избягат.

Трагичната равносметка според египетската държавна телевизия е 235 загинали и 109 ранени.


Телевизия "Скай нюз-Арабия" съобщава, че части на армията и полицията вече са убили 15 екстремисти, участвали в атентата. Храмът е известен като място за събиране на суфити - течение, което "Ислямска държава" смята за ерес.  Терористите са се постарали да има много жертви, но никоя групировка не е поела отговорност за атентата. Предположенията засега са насочени именно към "Ислямска държава", тъй като в последните 3 години бунтовници, лоялни към групировката, са изграждали в региона свои бази, от които атакуват главно полицията и военнослужещите.


Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси свика спешно заседание по сигурността. Египетските сили за сигурност активно действат срещу ислямистите в региона, но все по-често са обект на критики от природозащитници, според които действията са непрозрачни, кръвопролитни и имат съмнителен успех.

Според едно от обясненията за случилото се, мишената на терористите са били местни поддръжници на силите за сигурност. Друга версия гласи, че кървавият атентат е предизвикан от омразата към местните последователи на суфизма - мистично течение на Исляма, смятано за ерес от религиозните фундаменталисти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна