Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разложкото село Баня поиска да бъде обявено за курортно селище от национално значение

Снимка: БТА

Разложкото село Баня поиска да бъде обявено за курортно селище от национално значение, заради утвърждаването му като целогодишна балнео и СПА дестинация през последните години. 

Само за 10 години  в село Баня се изграждат 5 балнео и СПА-  комплекса, както и десетки къщи за гости. Богатството на минерални води и  близостта му до зимния курорт Банско, който е само на 5 километра, го превръщат в целогодишна туристическа  дестинация, с над 80 процентна заетост на легловата база. 
Искането  за нов  статут е изпратено до министерствата на туризма и на околната среда и водите. 

Аргументите за обявяване на курортното селище  от  национално значение  от кмета на Баня Мария Юрганчева:
Баня в момента е един голям спа-център, който предлага и лечение, в момента се изгражда и профилакториум, ние сме целогодишен курорт. Към момента леглова база, която е завършена и която може да се ползва е 2350 легла. Ние сме втори по дебит на минерална вода в България.

72 са  минералните  извора в село Баня, чийто дебит е близо 70 литра в секунда, което  поддържа силен инвестиционният интерес към курорта. След   признаването му   като курортно селище с национално значение Баня ще може да промени и административния си статут като град. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна