Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият министър Даниел Вълчев представя в Пловдив свои разкази

| обновено на 28.11.17 в 08:26

В литературния салон на клуб “Петното на Роршах” бившият вицепремиер Даниел Вълчев ще представи пред пловдивска публика, нов цикъл от разкази, които публикува за първи път. 

Книгата е озаглавена “Осмият ден от седмицата”. За интересното заглавие на разказите Вълчев споделя, че осмият ден от седмицата не е проблем на календара, а е въпрос на усещане.

За мен осмият ден от седмицата е символ на нуждата и на способността на човек да се откъсне от ритъма и от рамката на календара и да остане сам със своите си мисли и преживявания. Всеки от тези осем нови разказа е заченат и износен през осмите дни от моите седмици, допълва Даниел Вълчев.

Понеже съм почитател на творчеството на Фелини, ми се стори много подходящо да нарека първия сборник на името на негов филм – "Осем и половина", а вторият цикъл с разкази – "Осмият ден от седмицата", също се случи така.  
Проблемът е, че човек винаги иска да излезе от календара, да има един ден за себе си – нещичко да си човърка, да остане сам със себе си и мислите си, да си пише, да си чете... За да създаде нещо човек извън ежедневието си, трябва да си открадне един ден от седмицата – това е смисълът на заглавието.
Ако ме питате как един професор по право пише кавърверсия на приказката за Червената шапчица или защо пиша, не мога да ви дам много смислен отговор. Аз вземам сюжети, откъдето ги срещна – от бърборенето на малкия ми син, от преживяване на мой приятел, от прочетено във вестник, от стара песен, която слушам в колата... Пиша стихийно, харесвам хората, които извън тесните си професионални ангажименти се занимават и с нещо странично. Това е хубаво!
Надявам се тази вечер да няма въпроси за политика, а да говорим за други неща. Поизхабиха се политическите неща, хората в политиката – също, коментира още бившият вицепремиер Даниел Вълчев. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!