Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ: Най-големите британски банки могат да се справят с евентуален "твърд" Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-големите банки на Великобритания ще успеят да издържат на евентуален неконтролиран ("твърд") Брекзит без да се налага да ограничават кредитирането или да бъдат спасявани от данъкоплатците, заяви във вторник Английската централна банка при представяне на резултатите от последния си годишен стрес тест на британските кредитори.

АЦБ подчерта, че за пръв път от стартиралите през 2014-а година банкови стрес тестове, нито една от водещите финансови институции в Обединеното кралство не се нуждае от допълнително повишаване на капитала.

Трябва да се има предвид, че резултатите от стрес тест се определят въз основа на размера на капитала на банките към началото на 2017-а година. Така например банките

Barclays и Royal Bank of Scotland не са успели да покрият тестовите изисквания, но Централната банка подчерта, че не е необходимо допълнително увеличаване на техния капитал, тъй като те направиха подобно вдигане на капитала през настоящата година.

Останалите водещи кредитори в лицето на HSBC, Lloyds Banking Group, Santander UK, Standard Chartered и Nationwide Building Society са успели да преминат стрес теста без никакви забележки.

Представяйки резултатите от годишния преглед за състоянието на банковите баланси, шефът на АЦБ Марк Карни заяви, че "банковата система на страната ще продължава да отпуска заеми, дори ако евентуален хаотичен ("твърд") Брекзит предизвика сериозен икономически спад".

Резултатите от банковия стрес тест са факт преди ключовата среща между лидерите на ЕС и Великобритания през декември на фона на нарастващата загриженост, че Обединеното кралство не постига значителен напредък, за да приключи преговорния процес, който да позволи гладкото излизане на страната от единния търговски блок в края на март 2019-а година.

През настоящата година седем водещи кредитори от Великобритания бяха подложени на стерс тест, който се определя като най-сериозния преглед за тяхното финансово състояние, откакто АЦБ провежда подобно изследване. Трябва да се има предвид, че тестовият сценарий не обхваща изрично влиянието от излизането на Великобритания от Европейския съюз, тъй като Централната банка не знае какъв ще бъде ефектът от това. Стрес тестът обаче включва вариант, при който има тежка икономическа рецесия, колапс в цените на жилищата и срив на кредитирането посредством кредитни карти, като тези модели би трябвало да отразяват икономическите удари, които Великобритания би понесла при "твърд" и неконтролиран Брекзит.

За да помогне на банките да издържат на евентуални бъдещи сътресения, АЦБ ги принуди да пренасочат около 6 млрд. британски лири от техния наличен капитал в специални буфери, които могат да бъдат използван за подпомагане на финансовите институции при техни бъдещи финансови загуби през 2018-а година.

Английската централна банка също така предупреди отново законодателите в Обединеното кралство и в ЕС, че ще е необходимо законодателство, което да гарантира, че дериватните и застрахователни договори ще останат валидни и след Брекзит. Тя също така повтори необходимостта от преходен период, който да даде на банките време да адаптират своите бизнес модели, след като Великобритания напусне ЕС на 29-и март 2019-а година.

До края на годината АЦБ ще предостави насоки за това как очаква европейските банки с операции в Обединеното кралство да реорганизират дейността си след Брекзит.

Стрес тестът е наблюдаван с повишено внимание от инвеститорите, тъй като помага да се определи, дали банките ще получат регулаторен подпис, за да плащат по-големи дивиденти.

Коментирайки резултатите от стрес теста и доклада за финансова стабилност, президентът на АЦБ Марк Карни посочи, че евентуален неконтролиран Брекзит ще причини по-бавен икономически растеж и по-висока безработица на Острова. Подобен сценарий също така ще отслаби британската лира и ще доведе до по-високи лихвените равнища, като ще има негативно икономическо влияние върху бизнеса и домакинствата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна