Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят сваляне на съдебния имунитет на шестима опозиционни депутати в Македония

Снимка: БГНЕС

Съдът в Скопие, където бяха разпитани обвинените за „терористично застрашаване на конституционния ред и сигурността“ членове на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, иска от македонския парламент да отмени имунитета от съдебно преследване на шестима депутати, съобщи интернет сайтът А1.

Очаква се председателят на Собранието Талат Джафери да се завърне от посещение в Швеция, за да се задвижи процедурата. Очаква се шестимата депутати да бъдат съдени във връзка с погрома в македонския парламент на 27 април, когато привърженици на ВМРО-ДПМНЕ нахлуха в парламента и над 100 души бяха ранени, включително сегашният премиер Зоран Заев.

Общо 36 души бяха арестувани сутринта по тези обвинения. Сред тях е бившият вътрешен министър Митко Чавков.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски нарече правителството на Заев „хунта“ и свика всички свои привърженици на протест пред скопския съд. Според А1 обаче са откликнали само около стотина души.

В специално обръщение президентът Георге Иванов застана на страната на нахлулите през април в парламента и заяви, че те не са терористи. Иванов предупреди, че с политически реваншизъм и демонстрация на сила се генерира поляризация на обществото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна