Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще обсъди мерките в борбата с измамите с ДДС

Пиер Московиси
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще обсъди на днешното си заседание мерките в борбата с измамите по ДДС, както и т.нар. "черен списък" на страните – данъчни убежища. Очаква се той да бъде оповестен официално на заседанието на министрите по икономика и финанси от Европейския съюз на 5-и декември.

Няма да има държави-членки на Европейския съюз в този списък – това стана ясно от снощната дискусия на еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси с депутати от Европейския парламент. Еврокомисарят уточни, че това се базира на предварително определените критерии по изготвянето му, но предупреди, че държавите от Общността, които толерират практики в полза на, по думите му, данъчната оптимизация, също трябва да предприемат съответните мерки, както и че те не са освободени от наблюдение. Поводът за изказването бе публикация на международната организация "Оксфам", в която се твърди, че такива страни са Ирландия, Люксембург, Холандия и Малта.

На въпрос какви санкции ще се налагат на страните в този списък, еврокомисар Московиси отговори: Нека първо помислим за прозрачността. Какви точно наказателни мерки ще се вземат след това, ще се реши на национално ниво. Всяка страна-членка ще предложи свои собствени правила и санкции, които според мен, биха могли да включват глоби, административни наказания и дори да бъдат по-строги.
 
Евродепутатите ще представят своето становище по мерките на Еврокомисията за борбата с измамите по ДДС на пленарното си заседание, което започва следобед в Брюксел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени