Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита стабилизация на стопанската конюнктура в България през ноември

Снимка: БГНЕС

След два месеца на влошаване, общият показател на бизнес климата в нашата страна бележи през ноември стабилизация около нивото от октомври, когато индексът се понижи с 1,8 пункта и продължава да задържа стабилно над дългосрочното си средно равнище. Това показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Стабилизацията на стопанската конюнктура през ноември е в резултат на смесено представяне на отделните водещи отрасли - подобрение на стопанската конюнктура в промишлеността и при търговията на дребно, влошаване в строителството и запазване на нейното равнище в сферата на услугите, отбелязва НСИ.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през ноември с 1,2 пункта, парирайки част от солидния спад с 2,8 пункта през октомври, като подобрението се дължи на оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. В същото време анкетата на НСИ регистрира слабо понижение на настоящата производствена активност, докато прогнозите за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, продължава да бъде свързана с несигурната икономическа среда, следвана от недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца, показва проучването на НСИ.

                                                                                                            Графика на общия бизнес климат индекс

Снимка

През ноември показателят "бизнес климат в строителството" се понижава с 2,7 пункта след спад с 1,6 пункта и през октомври, в резултат на по-резервираните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Според тях се наблюдава известно подобрение на настоящата строителна активност, но прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Най-сериозните проблеми, затрудняващи дейността на предприятията в този сектор, продължават да бъдат свързвани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени в строителството, преобладаващата част от мениджърите в сектора не предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Увеличение през ноември с 1,0 пункт бележи съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" след негово понижение с 1,1 пункта през октомври, като това ново повишение се дължи на подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състояние на техните предприятия през следващите шест месеца, посочва НСИ. Прогнозите им относно обема на продажбите през следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани спрямо предходния месец.

Основните фактори, затрудняващи развитието на дейността в отрасъла, продължават да са свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в отрасъла, очакванията на търговците на дребно са за тяхното запазване без промяна през следващите три месеца.

В същото време съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" остава на нивото си от октомври, когато се понижи с 0,6 пункта. Балансовият показател за настоящото бизнес състояние на предприятията в сектора намалява с 1,6 пункта поради изместване на оценките на мениджърите към по-умерени мнения. Мениджърите обаче са оптимисти в прогнозите си за развитието на бизнеса през следващите шест месеца, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца са по-благоприятни, показва последната анкета на НСИ.

И тук конкуренцията в бранша, както и несигурната икономическа среда остават основни пречки за развитието на бизнеса в сферата на услугите.

Относно продажните цени по-голяма част от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Трябва да се има предвид, че проучването на НСИ продължава да отчита относително добър подем на общия бизнес климат в страната, макар и той да продължава да отстъпва от близо 9-годишния връх, отчетен през май (най-високо ниво от края на 2008 година насам), но в същото време индикаторът продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени