Мюсюлманите може да стигнат до 14% от населението на Европа до 2050 г.

Снимка: БГНЕС
Мюсюлманите може да стигнат до 14% от населението на Европа до 2050 година. Това показва проучване на американския независим социологически център "Пю".

През миналата година те са били 4,9 на сто от европейците. Специалистите на центъра са направили прогнозата за 28-те страни-членки на Европейския съюз, плюс Норвегия и Швейцария.

От "Пю" са подготвили три вероятни сценария по отношение на мигрантския поток от мюсюлмани. Според първия - нулева имиграция - мюсюлманското население ще се увеличи до 7,4 процента. При втория сценарий /средна имиграция/ мюсюлманското малцинство ще достигне до 11,2 на сто от европейското население. Третият сценарий се базира на силна имиграция и предвижда, че делът на хората с мюсюлманска религия ще достигне 14 процента от европейското население. Това означава съотношение близо три пъти по-голямо от настоящото, но все пак "значително по-малко" от християните и неизповядващите никаква религия, взети заедно, отбелязва социологическият център.
Още от категорията

В Севлиево започва Националният фолклорен конкурс за северняшка песен

В Севлиево започва петото издание на националния фолклорен конкурс за северняшка песен. Надпяването събира любители от различните фолклорни области на България. Конкурсът „Море песен екна“ е почит към родения в Севлиево легендарен певец и събирач на северняшки песни Борис Машалов. Тази година в двудневното надпяване участват повече от 40 групи..

публикувано на 21.04.18 в 10:18

Община Ловеч организира акция "Да почистим Ловеч заедно"

Община Ловеч организира днес доброволческа акция под надслов "Да почистим Ловеч заедно". Инициативата е по повод Световния ден на Земята - 22 април. В нея ще се включат служители на общината, институции, организации и фирми, ученици и жители на града. Ще бъдат почиствани зелените площи в междублоковите пространства, детските площадки и местата..

публикувано на 21.04.18 в 10:12

Преглед на чуждестранния печат

Британската полиция е установила самоличността на ключови заподозрени за покушението срещу бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщава вестник "Дейли телеграф" . Според британските власти, пише изданието, покушението е извършено от ударна група, контролирана от руското правителство. Полицията смята още, че заподозрените вече са се..

публикувано на 21.04.18 в 10:07

Най-малко трима души бяха убити при протести в Никарагуа

Най-малко трима души бяха убити при протести в Никарагуа срещу промени в социалната система, предаде Ройтерс. Вчера там протестираха за трети пореден ден срещу влезлите в сила реформи, които увеличават вноските на работещите и понижават пенсиите. В четвъртък полицай и млад демонстрант бяха застреляни в столицата Манагуа. Един младеж е бил..

публикувано на 21.04.18 в 10:05

Във Враца откриват благотворителна изложба в помощ на малката Сияна

Днес от 15 часа в Регионалния исторически музей във Враца ще бъде открита благотворителната изложба "Търсената Америка" в помощ на малката Сияна, която страда от детска церебрална парализа и се нуждае от средства за лечение. Снимките от изложбата са направени на студентска бригада в САЩ и представят едни от най-интересните и красиви места в Ню Йорк,..

публикувано на 21.04.18 в 09:59
Пловдив

В Пловдив ще се проведе фестивала "Здравей, Здраве!"

Днес и утре в Пловдив ще се проведе деветото издание на фестивала "Здравей, Здраве!".Тази година форумът ще премине под мотото "Даровете на ума и сърцето", а той вече е и част от официалната програма на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". Посетителите на фестивала ще имат възможност да се включат в поредица от безплатни прояви и..

публикувано на 21.04.18 в 09:54

Велопоходи в подкрепа на хората с хемофилия ще се проведат в големите градове на страната

Велопоходи под надслов "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия ще се проведат в големите градове на страната. Рядкото заболяване е генетично и е свързано със затруднено кръвосъсирване. В София велопоходът ще тръгне в 11 часа от НДК. Във Варна начало на проявата ще бъде дадено в същия час от Морската градина. В проявата ще се включат велоклубове,..

публикувано на 21.04.18 в 09:47