Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС гласува над 3 млн. лева за Министерството по Българското европредседателство

| обновено на 30.11.17 в 18:32
Снимка: Ани Петрова, БНР

С малко над 3 милиона лева ще разполага Министерството по Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, реши парламентът. В пленарната зала втори ден тече гласуването по финансовата рамка за годината. Депутатите разискват средствата по отделните ведомства.

Народните представители отказаха да приемат предложенията за увеличаване на средствата за заплати в Селскостопанската академия, Агенцията по градушките и Напоителни системи, въпреки предупреждението на Бюрхан Абазов от ДПС:

Видяхме какво стана наскоро в Бургаско и в други региони. С недостиг от шест милиона лева очакваме още такива инциденти, каза Абазов.

От опозицията посочиха редица пропуснати възможности за събиране на повече средства за отделните министерства, включително и за спорта.

За пореден път и в този проект липсва увеличение на приходите от дейността на Българския спортен тотализатор. Данните налагат извода, че тотализаторът е в тежка криза и непрекъснато губи пазарни позиции, посочи депутатът Иван Ченчев от БСП.

В пленарната зала се обсъждат и бюджетите на общините за следващата година. В републиканския бюджет са заложени трансфери към местните администрации, които при повечето общини са сред малкото приходоизточници. Според Иван Иванов от левицата, разпределението на парите е непрозрачно, а в същото време именно в общините се решават проблемите на хората на местно ниво.

Още в член 1 на Бюджета, в неговата разходна част, се запазва една тенденция за едно непрозрачно, неясно финансиране на общини по избор на правителството, без да има ясен регламент в каква посока и защо се харчат тези пари, коментира Иванов.

Освен чрез републиканския бюджет, правителството има възможност да подпомага общините чрез допълнителни трансфери по решение на Министерския съвет.

320 млн. лева са осигурени за ваучери за храна за догодина. Ваучерите за храна са допълнителна придобивка за работниците, но до квотата от 320 млн. лева работодателите им са освободени от корпоративен данък. Пленарната зала отхвърли искането на левицата квотата да е 400 млн. лева.

Основен проблем, с който са се сблъсквали досега оператори, работодатели и служители, е недостатъчната обща квота. За 2016 г. недостиг отново има и той е около 60 млн. лв. За 2017 г., където квотата за ваучери е 280 млн. лева, едва ли е по-различна картината, каза Георги Гьоков от БСП.

Още преди окончателното приемане на бюджета, от БСП направиха равносметка. Според социалистите управляващите умишлено „смачкали“ дебата, за да не чуят българските граждани алтернативните предложения на опозицията.

С този бюджет запазват досегашната несправедлива данъчна система, разпределяща по един непропорционален начин данъчната тежест между българските граждани. Води и до все по-големи разслоения и неравенства и продължаваме да бъдем единствената европейска страна, която облага доходите на най-бедните си граждани, каза Жельо Бойчев и отчете един успех:

БСП направи пробив все пак - едно предложение беше прието – завишение на бюджета с 1,1 млн. лв. Средства, необходими за храм-паметника „Александър Невски“ и за българския манастир „Зограф“ в Света гора. Дано под натиска на Министерски съвет това решение не бъде прегласувано, каза Бойчев.

Средствата за образование, здравеопазване и за силовите министерства бяха гласувани късно снощи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна