Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО се обяви против връщането на царските имоти

| обновено на 30.11.17 в 16:55
Снимка: БГНЕС

ВМРО се обяви категорично против опитите за мълчаливо и лекомислено отстъпване на т.нар. "царски имоти" на фамилията Сакскобургготски. Това се казва в официална позиция на партията, която е част от управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти", провокирана от неофициалната информация, че се готви специален закон за царските имоти.

Засега информацията, че се пише специален закон, който да затвори окончателно темата за царските имоти, е неофициална. Те са предмет на дела между държавата и фамилията Сакскобургготски и в българския съд, и в съда в Страсбург. У нас решенията са в полза на държавата и въпреки това регионалният министър Николай Нанков поиска спирането им за постигането на извънсъдебно споразумение. Очакванията от Европейския съд за правата на човека са страната ни да бъде осъдена да плати милиони обезщетения. И в този контекст стана известно, че работна група в Министерството на правосъдието с ĸoopдинaтop Mиглeнa Taчeвa - бивш заместик правосъден министър в царското правителство, пише cпeциaлeн зaĸoн, именно срещу което възразяват от партията на вицепремиера Красимир Карачанов, виждайки в това опит за "сделка" на Бойко Борисов със Симеон Сакскобургготски - явно срещу предполагаеми негови международни контакти.

Дори да са приети калпави лобистки закони, които позволяват на една фамилия да съди държавата, идва ред държавата да поправи нещата, а не да отстъпва, казват от ВМРО.

Ние твърдо и категорично заявяваме, че тези имоти са били винаги на държавата, която ги е предоставила на тогавашната управа, именно на царската фамилия. Бихме могли да се съгласим на това те да ползват определени преференции за дългосрочно ползване, но би трябвало държавата да остане собственик, категоричен е депутатът Александър Сиди.

Позицията на партията, която е част управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти", е качена на партийния сайт под заглавието Ламтежът за царските имоти е неуважение към България и се появява в момент, в който Каракачанов е част от правителствената делегация в Саудитска Арабия. Част от която е и Симеон Сакскобургготски. Господин Борисов, защитете държавния интерес! Господин Сакскобургготски, покажете великодушието, което настоявате, че имате. И се откажете от претенции! призоват ги от София от ВМРО като напомнят, че България е република, остро възразяват срещу обръщението "ваше величество" към Симеон Сакскобургготски.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна