Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Детските надбавки от Нова година стават 40 лева, извежда в заглавие МОНИТОР. Така семействата с един наследник ще получават по 40 лв., вместо досегашните 37 лв. За две хлапета сумата нараства от 85 лв. на 90 лв, а за три се увеличава с 5 лв. и ще достигне 135 лв. Право на месечната помощ ще имат семействата с доход до 400 лв. на член от семейството.

Депутатите въведоха и допълнителен доходен критерий за получаване на месечни помощи за деца и от семейства с месечен доход на човек от 400,01 лв. до 500 лв. Те ще вземат 80% от пълния размер на помощта. Това означава, че ако домакинството е с доход от 480 лв. на член от семейството, то ще получава 32 лв. за едно дете и 72 лв., ако хлапетата са две.

Виж повече

720 фирми бавят заплати за 26.5 млн. лв. на 12 хил. работници, четем в СЕГА. Това показват последните данни на инспекцията по труда. Дължимите суми са установени при проверките на инспекторите от началото на годината до вчера. Според данните на инспекцията периодът, за който фирмите най-често бавят възнагражденията, е под три месеца. От началото на годината пък са изплатени 15.3 млн. лв. забавени заплати и обезщетения след проверките на инспекцията. Онзи ден депутатите от социалната комисия решиха, че ГИТ вече ще може да иска от съда започване на процедура по несъстоятелност за предприятия, които дължат заплати за повече от два месеца на поне 1/3 от служителите си.

Виж повече

От началото на годината пътната полиция е свалила номерата на над 13 хил. коли, сочи статистиката на МВР, цитирана от СЕГА. Мярката бе въведена през януари в опит да се ограничат множеството нарушения на правилата. У нас масово се кара без книжка, става ясно от данните на КАТ. Най-много регистрационни табели са свалени именно заради такова нарушение - 8462 пъти. В близо 4000 случая шофьорите са седнали зад волана, след като са употребили алкохол, става ясно от статистиката. Близо 900 регистрации са прекратени заради шофиране под въздействието на наркотици.

Виж повече

КАТ прави фалшива статистика за броя на загиналите и ранените при тежки автомобилни катастрофи. Това показа разследване на ТРУД, започнало още от средата на септември. Всеки ден МВР публикува на сайта си данни за пътната обстановка, които са пълни с грешки, включително и от елементарно събиране и изваждане на числа. Повечето от тях остават непоправени. Така към края на годината се получава изкривена статистика, която не се сравнява нито с данни от прокуратурата, нито от Министерство на здравеопазването, нито с отчети на застрахователните компании. Хаосът, произведен от катаджиите, влиза в годишната статистика, на базата на която изпълнителната власт взема решения, отива и в Евростат. Броят на убитите от началото на годината се формира основно от жертвите, които са починали на място. Липсват част от хората, които са откарани в болница с опасност за живота и са починали до 30 дни след злополуката.

Виж повече

Нови линейки, ремонт на спешните центрове и телемедицина за 163 млн, информира 24 ЧАСА. Проектът за покупката на 400 нови линейки и оборудването на спешните центрове със 163 млн. лв. стартира след месеци забавяне. За да не се изгубят парите по ОП “Региони в растеж”, експертите спешно актуализираха проекта и графика, за да може да се обяви процедурата. С парите трябва да се направи основен ремонт и да се купи ново оборудване на 27 центъра за спешна медицинска помощ във всяка от областите в страната и техните филиали. Това предвиждат инвестициите по процедурата за модернизация на спешната помощ, съобщиха от регионалното министерство. Документи могат да се подават до края на март 2018 г. Новите линейки ще имат възможност за телемедицина - да се правят консултации със специалисти, които по същото време лекуват в болници.

Виж повече

Тамянът преборва депресията, припомня МОНИТОР. Тамянът, с който се прекажда вечерята на Бъдни вечер, е познат като целебно средство още от Древността. Затова и димът от тази смола присъства в повечето източни религии. Ароматът му има успокояващо и дори опияняващо действие. Затова някои го ползват като антидепресант. Макар че няма преки научни доказателства, някои природни лечители препоръчват различни мазила на неговата основа срещу възпаления и като обезболяващи средства. В миналото той дори е бил смесван в храната на малките деца, за да бъде подсилена имунната им система. Доказан е благоприятният му ефект при артрит и заболявания на опорно-двигателния апарат. При астматичен бронхит в миналото са издълбавали сърцевината на 3 ябълки, в които са поставяли тамян, захлупвали са с капачето на ябълката и след изпичане са били консумирани от болните.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна