Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще сезира КС по процедурата на приемане на държавния бюджет

Това може да стане, едва след като президентът подпише указ за обнародването му

| обновено на 01.12.17 в 14:09
Жельо Бойчев
Снимка: БГНЕС

Бюджетът за догодина беше окончателно приет от парламента в предложените от правителството параметри. 
Предвидени са повече пари за социални помощи, образование, здравеопазване, сигурност и отбрана, макар че, според опозицията, тези сектори ще останат недофинансирани. 
Ябълка на раздора се оказа финансирането на Зографския манастир и на храм-паметника "Свети Александър Невски". За ремонта им БСП поиска да бъдат отделени над 1 милион лева, но това не беше прието.
Предложението първоначално беше прието, но след това отхвърлено в нарушение на Правилника на дейността на Народното събрание, смятат от БСП. 

Правният казус се разрази преди два дни, когато одобреното предложение на левицата предизвика суматоха в пленарната зала.

Гласували 201 народни представители. Предложението е прието.
Член шести по бюджета на МС беше приет по вносител без средствата за двата религиозни обекта. Одобряването на допълнителни средства за подпомагане на църковните храмове налагаше прекрояване на целия бюджет. Затова въпросният член 6-и беше отложен за вчера, отново беше гласуван и отхвърлен. 
Не е прието. МС остава без бюджет.
Това предизвика реакцията на БСП.
Жельо Бойчев обяви:
Парламентарната група на БСП дава процедурата по приемане на Бюджет 2018 на КС.
По думите на Менда Стоянова, предложението не е било направено по надлежния ред през бюджетната комисия.
Нещо повече, депутатите, които са членове на комисията по бюджет и финанси не знаеха за какво става дума и тогава, видите ли, хайде за една минута в ход, на крак в пленарна зала, на базата на един сгрешен глас можем да правим промени от такъв калибър.
След като няма да има над един милион лева държавният бюджет за следващия бюджет за двата храма, министърът на финансите Владислав Горанов се ангажира да се намерят средства за религиозните обекти. От БСП обаче определиха този ангажимент като демагогия.

БСП ще може да сезира Конституционния съд едва след като президентът Румен Радев подпише указ за обнародване на бюджета в Държавен вестникСлед евентуална жалба, конституционните съдии, първо, трябва да се произнесат по допустимостта й. Ако тя бъде допусната за разглеждане, се образува дело по същество. Съдът трябва да прецени кои са заинтересованите страни и да им даде възможност да представят становища, и едва след това да реши -  в нарушение на Основния закон ли е била процедурата по приемане на бюджета или не. До произнасяне на Конституционния съд, което при всички случай ще стане в първите месеци на следващата година, приетият рано тази сутрин бюджет за 2018 година ще е в сила.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна