Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Злоупотреба с лекарства за онкоболни разкриха от МВР и прокуратурата

| обновено на 02.12.17 в 19:10
Снимка: БГНЕС

Злоупотреба с лекарства за онкоболни разкриха от МВР и прокуратурата. Заловена е престъпна група, която се е занимавала с изнасяне в чужбина на  лекарства за онкоболни, които са били изписвани на нуждаещи се хора в страната. 
При акцията на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" и прокуратурата са задържани 7 души, а близо 20 са разпитани. От МВР не отрекоха, че има намесени лекари, фармацевти и аптечни фирми.

При операцията са открити лекарства за милиони левове.Те са били съхранявани в склад, откъдето са били изнасяни за държави в Западна Европа. Схемата е работила от месеци, обясниха от ГДБОБ и прокуратурата. Лекарствата са се изписвали незаконно с фалшиви документи или са се изкарвали от употреба от болници и аптеки.

Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев

И то не какви да е лекарства, а животоспасяващи лекарства, за онкоболни, за деца като симбикорд, който е лек за асма.

В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове.


Над 60 адреса са претърсени в няколко града при операцията на ГДБОП и прокуратурата. Лекарствата на онкоболни от болници и болнични аптеки са били изнасяни в чужбина, обясни комисар Ивайло Спиридонов, директор на Главната дирекция за борба с организираната престъпност.

Станаха ясни моралните качества на хора, които наричат себе си лекари.

Тези лекарства няма как да се озоват на черния пазар, ако не са извадени от болнични заведения и аптеки.

Здравният министър допълни, че в случая става въпрос за източване на Националната здравноосигурителна каса за стотици милиони левове. От ГДБОП и прокуратурата не отхвърлиха възможността в случая да има замесени лекари, както и болнични директори, както и различни фармацевтични вериги. Лекарствата са били изписвани с фалшиви документи в няколко града: Шумен, София, Сливница и Пловдив. 20 души са доведени в Главната дирекция за борба с организираната престъпност. 

От службите запазиха мълчание за имената на замесените във схемите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна