Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сваленият от власт президент на Йемен с призив за мирни преговори с Рияд

Али Абдулла Салех -
Снимка: БГНЕС

Шанс войната в Йемен да бъде прекратена след повече от 3 години битки между коалицията от държави около Саудитска Арабия и бунтовниците в Сана.

Сваленият от власт през 2012 година президент Али Абдулла Салех, който беше съюзник на хусите, призова сънародниците си да не се подчиняват на подкрепяното от Иран шиитско племе и се обяви за мирни преговори с Рияд.

Призовавам нашите братя от съседните страни и от саудитския алианс да спрат агресията и да вдигнат блокадата, да отворят летищата, за да може да пристигнат помощите от храни и лекарства. Ще отворим нова, положителна страница в отношенията си, защото случилото се на Йемен е вече повече от нетърпимо,
подчерта Салех. 


Би Би Си съобщава за улични престрелки в Сана между лоялни на Салех бойци и хусите. Британската медийна корпорация цитира експерти, според които изявлението на Салех далеч не гарантира мира в Йемен. Напротив - вероятността от откриване на нов фронт в гражданската война, е голяма. Рияд подкрепя базираните в Аден власти, начело с президента Абдрабу Мансур Хади.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени