Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Масоните в България започват обучение на учениците с безплатната игра "Часът на кода"

От 4-ти до 9-ти декември масоните в България започват обучение на учениците с безплатната игра "Часът на кода". Това обяви във Варна професор д-р Пламен Матеев - Велик майстор на Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България.

Пред "Хоризонт" той заяви:

"Часът на кода" представлява обучение на децата с една от безплатните игри, които се предоставят от Майкрософт. Тя се използва за създаване на логическо мислене. Инициативата се води от бившия президент на САЩ Обама и е световно разпространена. Предстоят ни и разговори с българския съд за физкултура и спорт с оглед на това в съответните подрастващи поколения да се засили елементът на спортна подготовка – била тя теоретична или практична. В частта си за борба със зависимостта на подрастващото поколение работим съвместно с БЧК, с който имаме подписано рамково споразумение.

Според проф.Матеев в целия свят масоните работят в подкрепа на преодоляване на щетите от бедствия, грижат се за намаляване на агресията и зависимостите сред подрастващите и за увеличаване на броя на спортуващите младежи. Във Варна се състоя голям масонски празник за тържественото отбелязване на пет важни за масонството годишнини, сред които са 135-годишнината от инсталирането на Първата Велика ложа на България със седалище във Варна и 100-годишнината от инсталирането на Великата символическа ложа на България. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от