Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биткойнът покори нов рекорден връх от 11 845 долара

Британските власти обмислят въвеждане на регулация при търговията с биткойн

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Точно седмица след като цената на биткойн надмина важната психологическа бариера от 10 000 долара, водещата криптовалута успя да се изстреля в неделя до ново рекорден връх от 11 845 щатски долара. Това ново силно възходящо движение е факт въпреки драматичните колебания в цената на биткойна към средата на миналата седмица, когато дигиталната валута поскъпна за кратко до 11 434 нивото преди в рамките на по-малко от 24 часа да се срине с над 20% към 9019 долара.

От това корекционно дъно обаче последва нов здрав ценови ръст благодарение на решението на голямата американска борса Chicago Mercantile Exchange (CME), че от 18-и декември ще стартира официално търговията с фючърсни контракти на биткойн. Новината е факт, след като CME Group и Cboe Global Markets Inc. получиха одобрение от регулатора на дериватни инструменти в САЩ да листват биткойн фючърси, тъй като двете конкурентни борси са били в състояние да покажат, че предлаганите от тях договори и търговските споразумения отговаряха на необходимите регулаторни изисквания.

Трябва да се има предвид, че по-рано през миналата седмица и борсата Nasdaq Inc. също обяви, че планира да стартира търговия на фючърсни контракти, базирани на биткойн от 2018-а година.

                                                                                                                             Графика на биткойн / щатски долар

СнимкаРешението на CME да стартира на 18-и декември търговията на биткойн фючърси помогна за последния възходящ щурм на основната криптовалута, която поскъпна в неделя до нов рекорден връх от 11 845 долара, като в даден момент само в рамките на час беше отчетено нейно поскъпване от над 500 долара. Днес биткойнът се търгува около 11 500 долара, поскъпвайки в рамките на деня с около 6 на сто.

Според данните на CoinMarketCap.com, пазарната оценка на най-популярната криптовалута вече достигна близо 193 млрд. долара с оглед на факта, че от началото на годината биткойнът поскъпна десетократно.

Междувременно британският вестник The Telegraph съобщава, че финансовото министерство на Обединеното кралство обмисля как да наложи регулация върху търговията с биткойн, тъй като има опасения, че крипровалута се използва за пране на пари и избягване на плащането на данъци. Трябва да се има предвид, че купувачите на биткойн са в състояние да купуват дигиталната валута анонимно. Според изданието, Министерството на финансите желае да регулира този тип търговия и да накара търговците да разкриват тяхната самоличност и да докладват за евентуална подозрителна дейност. Подобна регулация ще бъде в съответствие със законодателството за борба с прането на пари и за борбата с тероризма.

Очакванията са подобни правила да се прилагат и в целия Европейски съюз, като се прогнозира, че те ще влязат в сила до края на настоящата година или в началото на 2018-а година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна