Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Chicago Mercantile Exchange обяви, че от 18-и декември стартира търговията на биткойн фючърси

Голямата американска борса Chicago Mercantile Exchange (CME) обяви, че от 18-ти декември стартира официално търговията с фючърсни контракти на водещата криптовалута - биткойн.

Новината е факт, след като по-рано днес CME Group и Cboe Global Markets Inc. са получили одобрение от регулатора на дериватни инструменти в САЩ да листват биткойн фючърси, тъй като двете конкурентни борси са били в състояние да покажат, че предлаганите от тях договори и търговските споразумения отговаряха на необходимите регулаторни изисквания.

"Имаме удоволствието да въведем на пазара биткойн фючърси, след като работим в тясно сътрудничество с CFTC (Комисията за търговия със стокови фючърси) и участниците на пазара, за да определим регулярно офериране, което ще осигури на инвеститорите прозрачност, реални цени и възможности за трансфериране на риска", заяви Тери Дъфи, председател на CME Group и главен изпълнителен директор директор.

"Въпреки че имахме продължителен и всеобхватен работен процес с CFTC, за да стигнем до настоящия момент, ние признаваме, че биткойн е нов, неизследван пазар, който ще продължи да се развива и изисква постоянно сътрудничество с Комисията и нашите клиенти в бъдеще. При старта на търговия, новите ниво договори за биткойн фючърси ще бъдат предмет на разнообразни инструменти за управление на риска, включително първоначален марж от 35%, ценови лимит в рамките на деня и редица други рискови и кредитни проверки, които CME Group предлага за всички предлагани продукти", допълни той.

Новият контракт ще бъде листвани подчинен на правилата на CME. Той ще бъде достъпен за търговия на платформата за електронна търговия CME Globex и за клиринг посредством CME ClearPort от неделя, 17-и декември 2017-а година с дата за търговия на 18-ти декември.

Биткойн Фючърсите на CME Group ще бъдат изплащани в брой въз основа на CME CF Биткойн Референтна ставка (BRR) - референтно ценово ниво на биткойн фючърси веднъж на ден, оценено в щатски долари. От ноември 2016-а година CME Group и Crypto Facilities Ltd. изчисляват и публикуват стойността на BRR (в щатски долари за един биткойн), обобщавайки обемите на търговия на големите биткойн борси по време на калкулационен прозорец в 16:00 ч. лондонско време (известен при нормалните валути като „лондонски фиксинг“). BRR е разработена въз основна на котировки, получавани от електроните борси Bitstamp, GDAX, itBit и Kraken.

Трябва да се има предвид, че по-рано тази седмица и борсата Nasdaq Inc. също обяви, че планира да стартира търговия на фючърсни контракти, базирани на биткойн от 2018-а година.

Решението на CME да стартира на 18-и декември търговията на биткойн фючърси помогна за поскъпване на основната криптовалута в рамките на петъчната търговия с около 9% към 10 600 долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени