Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гардиън": Великобритания е направила отстъпки за границата с Ирландия след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство изглежда е приело искането на Дъблин Северна Ирландия да продължи да спазва европейските закони и регулации и след Брекзит, за да няма твърда граница между Ейре и Северна Ирландия.

Според източници на "Гардиън" главният европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние е обяснил пред евродепутати, че след дни на интензивни преговори британският премиер Тереза Мей се е съгласила, че Северна Ирландия ще бъде третирана като специален случай.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също заяви, че е окуражен от напредъка по споразумението за Ирландия и че сделката за развода и правата на гражданите се приближава.

Днес Тереза Мей е в Брюксел, където се среща както с Доналд Туск, така и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Мей се надява да бъде постигнат достатъчен напредък по преговорите за правата на гражданите, сумата за развода с Европейския съюз и границата със Северна Ирландия преди европейската среща на върха на 14 и 15 декември. Тогава европейските лидери могат да дадат зелена светлина с Лондон да започнат разговори за търговска сделка и бъдещите отношения със Съюза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна