Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей е подложена на натиск да се споразумее с юнионистите за статута на ирландската граница

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей се отказа от договорена сделка с Брюксел, която можеше да доведе до започване на търговските преговори, след като срещна яростната съпротива на Демократичната юнионистка партия по въпроса за ирландската граница след Брекзит. 

Британският премиер има поредица от срещи днес, включително с юнионистите, които искат Северна Ирландия да излезе от ЕС по същите правила като останалата част от Обединеното кралство. Северноирландските юнионисти обявиха, че не могат да приемат сделка, която застрашава здравите връзки на Северна Ирландия с Лондон, въпреки гаранциите да няма „твърда“ граница и даване на по-особен статут на провинцията. 
Тереза Мей ще информира министрите от кабинета за хода на преговорите, предвидена е и среща с Демократичната юнионистка партия, чиито десет депутати осигуряват парламентарното мнозинство на премиера. Мей е под сериозен натиск да постигне споразумение по „сметката по развода“, правата на гражданите и ирландската граница преди срещата на върха на ЕС на 14 декември, за да се стигне до започване на така желаните от Лондон търговски преговори. Тя е очаквана отново в Брюксел до края на седмицата, но в случай на резултат от днешните срещи това може да стане още утре.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна