Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписаха договора за възстановяване на Банята в Банкя

Подписване на договора за възстановяване на Голямата баня в Банкя
Снимка: Община Банкя

Днес в Туристическия информационен център в Банкя кметът на града Рангел Марков подписа договора с „Консорциум Банкя 2020” ДЗЗД за проектиране, консервация, реставрация и социализация на емблемата на града Голямата минерална баня. Пред присъстващите представители на районната администрация, жители на града и журналисти, кметът Марков заяви, че денят е много специален за хората от Банкя, защото в продължение на немалко години (Банята не работи от 2001 г.) се полагат усилия тя да бъде възстановена от една страна като сграда, която е архитектурен паметник, а от друга - да бъде възстановена функцията й на балнеоложки център - функция заложена при откриването й преди повече от 100 години. По думите му перспективата на това възстановяване е Банкя отново да се нареди на водещо място в картата на балнеоложките курорти.
 
СнимкаАвторът на проекта за консервация и реставрация на Голямата балнеолечебница в Банкя арх. Чавдар Георгиев бе категоричен, че сградата ще бъде възстановена в автентичния й вид по отношение на декоративни елементи, покрива и цветово оформление. Същата цел ще бъде поставена и по отношение на интериорните пространства, включително декоративните елементи по таваните, стените и облицовките.

Във функционално отношение - голяма част от дейностите, свързани с лечебните свойства на минералната вода, ще бъдат възстановени, като чрез използването на съвременни технологии ще бъдат предложени услуги, които отговарят на съвременните изисквания за балнеология, кинезитерапия и лечение чрез вода.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна