Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общини и НПО от Югозападна България заявиха участие в учредяването на туристически район "Рила - Пирин"

Снимка: БГНЕС

На първата среща в Банско бяха обсъдени видовете туризъм, които вече са развити в региона и идеите за създаване на общ туристически продукт.  В бъдещата организация  влизат туристическите браншови организации в Боровец, Самоков и Банско, каза кметът-домакин Георги Икономов:

Стратегията за това накъде да тръгне един туристически продукт и да се полагат целенасочени усилия това нещо да се развива, това е най-важното. Това е тенденцията във всичките курорти на запад - просто обединяване на повече курорти на повечето дестинации на повече общини, така че да предлагат много по-интересен, по-разнообразен и по-гъвкав туристически продукт. Защото Банско предлага един вид туризъм, Боровец друг, малките общини пък също имат селски, приключенски, религиозен, винен… всички ще работим за развитието на туристически регион.

На срещата беше обсъден и въпросът  за членски внос на всяка община и организация, която става част от туристическия район. Предложението е за 500 лева годишна такса. Кметът на  планинския курорт Георги Икономов беше упълномощен да представлява  Учредителния комитет пред Министерството на туризма, което трябва да стартира процедурата, след което ще бъдат избрани Управителен и контролен съвет на организацията. Съгласно Закона за туризма и новата стратегия на ресорното министерство в България трябва да се обособят девет туристически района. Към момента  процедурата е финализирана само за район „Родопи“. В процес на учредяване са двата черноморски с центрове Бургас и Варна, и район „Рила-Пирин“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна