Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп трябва да обяви преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Часове остават до речта на американския президент Доналд Тръмп, който ще обяви преместването на посолството в Израел от Тел Авив в Ерусалим. Редица световни лидери вече предупредиха, че подобна стъпка ще увеличи напрежението в Близкия изток. Докато Израел приема Ерусалим за своя столица, палестинците са с нагласата, че източната част на града ще е столица на бъдещата им държава.

Неназовани официални лица, цитирани от "Вашингтон поуст" и други американски медии потвърждават намерението на Тръмп. Източниците посочват, че признаването ще е по-скоро отражение на историческата и съвременна реалност, вместо отправяне на политическо послание. Те отбелязват, че повечето от правителствените агенции на страната са в Ерусалим, вместо в Тел Авив.

По-рано говорителят на Белия дом Сара Хъкъби Сандърс коментира, че президентът има твърда позиция по въпроса. Сандърс каза още, че Тръмп ще вземе най-доброто решение за Съединените щати.

По-голямата част от международната общност е на мнение, че статутът на Ерусалим трябва да се определи след преговори с палестинците. ЕС вече изрази пред държавния секретар Рекс Тилърсън притеснения за действия, които могат да подкопаят усилията за мир. В тази посока бяха коментарите и от ООН.

Междувременно АП съобщава, че американското консулство в Ерусалим е наредило на служителите си и техните семейства да избягват Стария град и Западния бряг в очакване на масови демонстрации в случай на решение на американския президент да премести посолството.

През вчерашния ден Доналд Тръмп е провел разговори с лидерите на Израел, Йордания и Палестинската автономия. Според Белия дом президентът е информирал за потенциално решение, свързано с Ерусалим и е потвърдил ангажимента си за продължаване на израелско-палестинските преговори за мир. 

От своя страна, палестинска информационна агенция съобщи, че Тръмп е говорил с палестинския лидер Махмуд Абас за плановете за релокация на посолството. Абас е предупредил за опасността, която такова решение създава за близкоизточния мирен процес, както и за регионалната и световна сигурност. 

По-късно в официално изявление Палестинската автономия нарече потенциалните планове на САЩ неприемливи.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна