Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

| обновено на 07.12.17 в 02:54
Снимка: БТА

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп призна град Йерусалим за столица на Израел - решение, което обръща посоката на американската политика по въпроса от десетилетия и рискува да предизвика нова вълна от насилие в Близкия изток, прeдаде Франс прес.

Установих, че е време Йерусалим официално да бъде признат за столица на Израел, посочи в реч от Белия дом президентът. Тръмп също така и поясни, че e разпоредил на Държавния департамент да започне подготовката за преместването на американското посолство от Тел Авив в  свещения за юдеи, християни и мюсюлмани град Йерусалим. 

СнимкаТова решение по никакъв начин не означава отстъпление от твърдия ни ангажимент да улесним постигането на трайно мирно споразумение. Искаме споразумение, което да е добро както за израелците, така и за палестинците,
уточни президентът Тръмп.

Анонсът на американският държавен глава предизвика полюсни реакции -  както положителни, така и отрицателни. Израелскит премиер Бенямин Нетаняху приветства решението на американския президент, предаде Ройтерс. Нетаняху определи изказването на Търмп като повратна точка в историята.

В предварително записано видеообръщение израелският премиер подчерта, че всяко мирно споразумение с палестинците трябва да включва признаването на Йерусалим за столица на Израел, както и прикани другите държави да последват примера на Съединените щати и да преместят посолствата си от Тел Авив в Ерусалим.

От своя страна президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас заяви, че САЩ вече не могат да са посредник в мирните преговори, след като американският държавен глава призна Ерусалим за столица на Израел. Съжаление за решението на Тръмп изрази и френският президент Еманюел Макрон:
Това е решение, което Франция не одобрява и която противоречи на международното право и всички резолюции.

Европейският съюз изрази сериозна загриженост, след решението на Доналд Тръмп. Според върховния представител на Евросъюза по въпросите на външната поитика и сигурността Федерика Могерини, изказването на Тръмп може да се отрази на мирния процес в района. 

Трябва да бъдат удовлетворени стремежите и на двете страни и чрез преговори да се намери начин за решаване на въпроса за статута на Йерусалим като бъдеща столица на двете държави, посочи Могерини. Статутът на Йерусалим може да бъде определен само чрез преговори Израел и Палестинската автономия, категоричен беше и генералнят секретар на организацията Антонио Гутериш:
Ерусалим е проблем, който трябва да бъде разрешен на базата на преговори между засегнатите страни и чрез адекватни резолюции на Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, които отчитат легитимните права и на палестинците и на Израел. 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу  определи изказването на Тръмп за безотговорно и подчерта, че решението е в противоречие с международното прави и резолюции на ООН, а президентът на Ливан Мишел Аун  - като опасно и застрашаващо репутацията на Съединените щати като посредник в близкоизточния мирен процес. По думите му, това връща с десетилетия назад процеса и застрашава регионалната, а вероятно и глобалната сигурност. 
Премиерът Саад Харири написа на свой ред в Туитър, че страната му отхвърля решението на Тръмп и напълно се солидаризира с палестинския народ и неговото право да установи независима държава със столица Ерусалим. Очаква се телевизионно обръщение по въпроса да направи и лидерът на ливанското шиитско движение Хизбулла Хасан Насрала

След изявлението на американския държавен глава Доналд Тръмп, че признава Ерусалим за столица на Израел, кралят на Саудитска Арабия Салман и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са разговаряли по телефона. Това съобщи саудитската държавна осведомителна агенция без да дава повече подробности за съдържанието на разговора. И Саудитска Арабия, където се разположени ислямските светини Мека и Медина, и регионалната сила Турция са против признаването на Ерусалим за израелска столица, отбелязва Ройтерс.

"Кралството изразява дълбоките си съжаления след решението за признаване на Ерусалим за столица на Израел. То вече предупреди за сериозните последици, които може да има това неоправдано и безотговорно решение", посочиха по-късно в комюнике от Саудитска Арабия. 
Несъгласие с решението на американския президент изрази и британският премиер Тереза Мей, предаде Ройстерс.  
Смятаме, че то не може да помогне за перспективите за мир в региона, категорична беше Мей, както и подчерта, че Лондон не планира да мести своето посолство в Израел. 
Британският премиер обаче, отбеляза, че приветства желанието на Тръмп за прекратяване на конфликта, както и и признанието, че окончателният статут на Ерусалим трябва да бъде обект на преговори между израелци и палестинци.

Отава също няма намерение да последва примера на Вашингтон в официалното признаване на Йерусалим за столица на Израел като премести там посолството си.  Това посочи канадският външен министър Кристия Фрийланд, цитирана от Франс прес и ТАСС. 
Ние продължаваме да сме твърдо ангажирани с постигането на целта за справедлив, глобален и траен мир в Близкия изток, който включва създаването на палестинска държава, живееща редом до Държавата Израел в мир и сигурност, изтъкна министърът. 

Решението на САЩ остро осъдиха и Египет, Йордания и Иран. Едностранното приемане на такива решения няма да промени статута на града като намиращ се под окупация, но влиза в разрез с резолюциите на ООН, забраняващи всякакви действия, способни да променят статуквото в Ерусалим, заяви в комюнике министерството на външните работи в Кайро.
 Според изявление на говорителя на правителството в Аман, международното право и уставът на ООН подчертават, че статутът на Ерусалим трябва да бъде решен чрез преговори и смятат всички едностранни мерки, целящи да наложат нови реалности на терена, за невалидни

Този ход нарушава международните резолюции, посочиха в изявление и от иранското министерство на външните работи. "Американските действия ще провокират мюсюлманите, ще разпалят нова интифада и ще окуражат екстремизма и насилието, отговорността за което ще носят Съединените щати и ционистският режим", се посочва още в изявлението. По-рано върховният лидер на Ислямската република аятолах
Али Хаменей заяви, че Съединените щати се опитват да дестабилизират района и да започнат война в защита на Израел.

Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии, съобщиха от българското външно министерство. В декларацията пише, че всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес.

В качеството си на страна-членка на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта на основата на принципа за две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност, допълват от външното ни министерство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна