Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Статутът на Йерусалим следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение за окончателния статут на палестинските територии, заявиха от българското външно министерство.

В декларацията на министерството пише, че всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес.

България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта - на основата на принципа за две държави, които да съжителстват в условията на мир и сигурност.

Палестински граждански и ислямистки организации призоваха за обща стачка и митинги днес, в отговор на решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. Протестират и в Турция. Близо 1 500 души се събраха пред американското консулство в Истанбул. 

С развети палестински знамена демонстрантите скандираха лозунги срещу Америка и призоваха палестинската организация "Хамас" да "удари Израел". Подобен протест имаше и пред посолството на САЩ в Анкара.
С решението на Тръмп не е съгласна и Великобритания. То няма да помогне в усилията за мир, заяви премиерът Тереза Мей. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна