Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Гърция, определяно като историческо, е водеща тема на турския печат днес. Вестниик "Хюриет" пише: Първо посещение след 65 години. Полемика за Лозанския договор. Урок на Ердоган по човечност и история е заглавието на "Сабах". Вестник "Стар" обяснява, че турският президент е "дал урок по история" на колегата си Павлопулос и на премиера Алексис Ципрас. Изданието цитира Ердоган, който казва: Да не свеждаме Лозанския договор само до егейските острови. Малцинството в Западна Тракия няма ли права?

Сърбия и Черна гора биха могли преди останалите държави от Западните Балкани да влязат в ЕС през 2025 г. Предварително обаче те ще трябва да решат граничните спорове, които имат със съседните страни, пише белградският вестник "Блиц". Сърбия, освен въпроса за границите, ще трябва да изпълни и редица условия, но без съмнение най-важното е подписването на правно задължаващ документ за нормализиране на отношенията с Прищина.  Изданието отбелязва, че за пръв път пред един кандидат за членство в ЕС  като условие се поставя решаването на граничните спорове. 

Косовският премиер Рамуш Харадинай е заявил вчера в парламента,  че през следващата година ще продължи да настоява за пълно присъствие на САЩ в диалога между Белград и Прищина, който се води с посредничеството на ЕС, пише от своя страна белградският вестник "Вечерне новости".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна