Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Барние: Търговското споразумение между ЕС и Канада е един от моделите при бъдещата сделка с Великобритания

Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бъдещото споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Великобритания ще трябва да има същите насоки, както вече съществуващото търговско споразумение между ЕС и Канада, заяви в петък главният Брекзит преговарящ на ЕС Мишел Барние, цитиран от агенция Ройтерс.

Барние допълни, че не вижда някакъв друг вариант, като се имат предвид условията на Великобритания по отношение на бъдещите отношения с ЕС след напускането ѝ на блока през март 2019-а година. Трябва да се има предвид, че Великобритания не иска да бъде част нито от единния пазар на Европейския съюз, нито на неговия митнически съюз, или да бъде обект на юридически постановления от страна на Съда на Европейските общности.

Ако вземете всичко това предвид, то какво ни остава? Само едно нещо: споразумение за свободна търговия по канадски модел, заяви Барние на пресконференция в Брюксел.

Коментирайки цената на развода, европейският главен преговарящ отбеляза, че към настоящия момент е все още невъзможно да се калкулират точните суми, тъй като те зависят от бъдещите развития на преговорите за Брекзит.

Агенция Ройтерс цитира свой неназован британски източник, според който Великобритания оценява сметката по развода с ЕС на между 40 и 45 млрд. евро. Това е близо до спряганите в последно време от повечето медии суми в размер на около 50 млрд. евро.

Междувременно и говорител на британския премиер Тереза Мей обяви, че Обединеното кралство очаква Брекзит сметката да бъде в размер между 35 и 39 млрд. паунда (между 40 и 45 млрд. евро), отбелязвайки, че това представлява справедлив размер на поетите от нас ангажименти, съобщава Sky News.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна