Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: За свързването на Солун, Кавала, Бургас и Варна със скоростна железница ще се търсят и инвестиции от Китай

| обновено на 09.12.17 в 18:22
Снимка: БГНЕС

Изграждането на газовия хъб "Балкан" до Варна и на газовите връзки в региона бяха обсъдени в Белград от лидерите на България, Сърбия, Гърция и Румъния. 

Премиерът Бойко Борисов обясни, че за свързването на четирите пристанища - Солун, Кавала, Бургас и Варна, със скоростна железница ще се търси, освен европейско финансиране, и инвестиции от Китай 

Газовите връзки, те не се конкурират, защото нашите икономики, те ще се вдигат и ще трябват много повече газ, много повече транспортни коридори. Ние, балканците, бих го нарекъл, имаме две възможности през 2018 г. - среща на ЕС със Западните Балкани, среща на китайския премиер с "16+1". Да се подготвим с проекти.

След четиристранната среща на високо ниво между Сърбия, България, Гърция и Румъния, премиерът Бойко Борисов прогнозира, че до 2 години ще са построени голяма част от магистралите и жп връзките между страните.


Следващите една-две години Белград-София, Белград-София-Солун, Белград-София-Бургас, Белград-София-Истанбул, вече са готови с жп линии и магирстали. С румънските колеги мило и драго даваме да вържем Букурещ-София и тогава ще имаме дунавска стратегия от Букурещ, от Видин до Белград часове с шлеповете и корабите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна