Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен тържествено отбелязват 140-та годишнина от Освобождението на града

Плевенската епопея ще бъде пресъздадена със звук и светлина

| обновено на 10.12.17 в 11:35
Снимка: bulgariatravel.org

В Плевен днес тържествено отбелязват 140-та годишнина от Освобождението на града.

Четирима митрополити - Плевенския Игнатий, Ловчанския Гавраил, Западноевропейския Антоний, Ростовския и Новочерскаски Меркурий, отслужиха празнична света литургия в храм "СВ.Параскева".
Десетки гости и граждани на Плевен поднесоха венци и цветя пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец" в памет на загиналите. 
За първи път Плевенската епопея ще бъде пресъздадена със звук и светлина. Уникалният спектакъл ще бъде представен тази вечер, когато е кулминацията на честванията.

Президентът Румен Радев взе участие в тържествената заря-проверка. Той прие почетния строй на представителни роти от Националната гвардейска част и ги поздрави по случай 140-годишнината от Плевенската епопея. С мощно "Ура“ военнослужещите посрещнаха бойните знамена. Прозвучаха имената на героите.

В словото си президентът Румен Радев изтъкна значението на Плевенската епопея за възстановяването на България:

Плевен падна, за да се прероди България. След пет месеца на кървава обсада руските и румънските войни записаха едни от най-важните страници в историята на освободителната Руско-турска война. Ако има нарицателно за героизъм и саможертва, извисило се редом до свещения връх Шипка, това е името на Плевен.

Началникът на отдел "Култура" Стефка Григорова обясни: В съчетание между звук, светлина и видео кадри ще бъдат представени трите щурма за Плевен, тежката блокада, падането на Плевен. Плевенската епопея е от малкото сражения, където една битка решава изхода на войната. Затова финалът на този светлинен спектакъл ще донесе радост, ще донесе светлината на освобождението на града ни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени