Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите на мюсюлманите в Близкия Изток не спират

| обновено на 11.12.17 в 00:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не спират протестите на мюсюлманите в Близкия Изток, след като президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че признава Йерусалим за столица само на Израел. Най-горещата точка днес е Ливан, където се стигна до сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти пред американското посолство в Бейрут.

Протести имаше и във Франция, където израелският премиер Бенямин Нетаняху беше приет от президента Еманюел Макрон. В навечерието на визитата си Нетаняху обвини европейците в двуличие заради несъгласието им с политиката на Тръмп:

Уважавам Европа, но не съм готов да приема прояви на двоен стандарт. Чувам гласове от там, заклеймяващи историческото изявление на президента Тръмп, но не чух заклеймяване на ракетите, изстреляни срещу Израел. Не съм готов да приема това лицемерие. На този важен форум ще представя истината на Израел без страх и с високо вдигната глава - заяви Нетаняху, визирайки насрочената за понеделник среща с европейските външни министри в Брюксел.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган отправи на митинг в Сивас, Централна Турция, възможно най-обидни думи към Израел.

Освен терористична, Ердоган обяви Израел и за държава детеубиец.


СнимкаМеждувременно, германското правителство остро осъди изгарянето в петък на израелското знаме на протестна демонстрация пред посолството на Съединените щати в Берлин.

Проявите на антисемитизъм, каквито и да са те, са атаки срещу всички в Германия. Никога не бива да се допуска антисемитизмът да има отново място в обществото ни, заявява министърът на правосъдието Хайко Маас за понеделнишкия брой на вестник "Билд".

Външният министър Зигмар Габриел пък отбеляза, че реакциите срещу Тръмп са разбираеми, но това не означава, че трябва да се гори израелското знаме, да се подклажда омраза към евреите или да се поставя под въпрос правото на държавата Израел да съществува.
Който и да е извършителят на този акт, нарушава германската конституция, заяви Габриел.

Берлинската полиция съобщи, че при инцидента в петък са арестувани 10 души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени