Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенямин Нетаняху пристига в Брюксел заради решението на Тръмп за Йерусалим

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, който пристига на посещение в Брюксел. 
Нетаняху пристига в Брюксел след спорното решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. 

Визитата му беше предшествана от посещението на министъра на външните работи на Йордания  Айман Сафад, който определи решението като "много опасно" на съвместен брифинг с върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини. Самата Могерини изрази и преди това твърдо несъгласие с решението на американския президент.

Нетаняху беше вчера на визита във Франция, където се срещна с президента Еманюел Макрон, който пък, от своя страна, го призова да покаже смелост в общуването си с палестинците. По-късно Нетаняху призова палестинския лидер Махмуд Абас да седне на масата за преговори, за да се постигне мир в региона. По-рано израелският премиер разкритикува, по думите му, лицемерието на Европа, която осъжда решението на американския президент, но не и ракетните атаки срещу Израел от ивицата Газа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна