Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия отхвърли частичното вето на президента върху бюджета на НЗОК

Ж. Начева, НЗОК: За всички пациенти по отношение на заболяванията, за които се предлагат нови форми на лечение, са осигурени алтернативни такива през 2018-а

| обновено на 12.12.17 в 15:30
Снимка: БГНЕС

Ветото на президента Румен Радев върху текстове от бюджета на Здравната каса беше отхвърлено от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Държавният глава наложи вето върху текстовете, налагащи мораториум върху плащанията за 32 нови скъпоструващи лекарства.

За 28 от лекарствата, върху които има наложен мораториум за плащанията, могат да се намерят алтернативни медикаменти, категорична беше Жени Начева от Здравната каса:

Само за четири от лекарствените продукти не е осигурено такова алтернативно лечение.

Два от медикаментите все още не са преминали през необходимите законови процедури, а другите два са предназначени за изключително редки онкологични заболявания, допълни Менда Стоянова от ГЕРБ.

Министерство на здравеопазването и НЗОК и към момента имат практики, с които работят със съответните фирми, произвеждащи въпросните лекарства, и тези фирми всъщност финансират това лечение.

Става дума за лечението на около 1 500 пациенти, каза Жени Начева и обобщи:

За всички пациенти по отношение на заболяванията, за които се предлагат нови форми на лечение, са осигурени алтернативни такива през 2018 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна