Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благодарение на "Българската Коледа" 4-годишният Давид казва първите си думи

Давид е на 4 години и страда от детска церебрална парализа. Засегнати са двете крачета и лявата ръчичка. Тежката диагноза родителите му Ваня и Константин чуват малко след раждането му в седмия месец. 

Освен от рехабелитация и плуване, малкият Давид има нужда от логопед и от психолог. Благодарение на кампанията „Българската Коледа“ детето вече втора година може да ходи на психолог през цялата година.

"Ако не са тези средства ще ни е много трудно и едва ли ще го водя цяла година два пъти в седмицата. А благодарение на психолога, сега започва с помощ да рисува, опознават околната среда, научава много нови думички. Първите изречени думи на Дави са благодарение на работата с психолога, тя го научи на тях. До преди това, той не познаваше животните, нито искаше да си играе. Сега всичко му е все по-интересно и плаче, когато го взимаме. Там наистина се забавлява", сподели майката на детето Ваня Найденова. 

Тя с усмивка си спомня как преди да роди, всяка Коледа е изпращала по няколко SMS-а за  „Българската Коледа“. Сега пак изпраща, но с надеждата, че малкият Дави ще бъде подпомогнат отново, за да продължи развитието му.

А въпреки диагнозата, малкият герой, досущ като библейския си съименник, се изправя всеки ден срещу своя Голиат. Първи думички, пълзене, а родителите му мечтаят и за момента на първите стъпки на техния смел герой. А той има мечта като всяко дете - да стане полицай и да се бори с несправедливостите в света. 

Всеки може да стане дарител на "Българската Коледа" с изпращането на  SMS на номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor. С всеки SMS се дарява 1 лев на дете в беда. Кампанията "Българската Коледа" не завършва с коледните празници. SMS на 1117 може да се изпрати през цялата календарна година.


Целият репортаж на Ивайло Пеев можете да чуете в звуковия файл:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени