Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради мораториума върху медикаментите:

Болни от рак на кожата остават без иновативна терапия

От днес в УСБАЛ по онкология започват безплатни прегледи за заболяването


Онкоболните пациенти с кожен рак ще бъдат лишени от нови лекарства от следващата година заради мораториума върху иновативните медикаменти, заяви пред Радио София ръководителят на Клиниката по онкодерматология в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, доц. д-р Красимир Киров.

Мораториумът предвижда през следващата година Здравната каса да не покрива иновативни лекарства и бе приет заедно с бюджета на касата. Вчера депутатите отхвърлиха ветото на президента върху решението, наложено с мотив, че пациентите с определени заболявания се лишават от равен достъп до здравеопазване.

Злокачественият кожен рак - малигнен меланом, е един от най-агресивните, със средна преживяемост пациентите, диагностицирани в напреднал стадий от 5 години. Комбинация от лечение с нова молекула дава шанс за по-дълъг живот на болните, но няма да бъде прилагана от следващата година, стана ясно от думите на специалиста.

Доц. д-р Красимир Киров посочи, че кожният тумор е най-честото онкологично заболяване в България. Затова специалистите от екипа на Клиниката по онкодерматология ще преглеждат безплатно всеки петък от 11:00 до 12:00 ч., без предварително записване.

Още за рисковите групи пациенти, за видовете опасни образувания по кожата, за значението на профилактиката и проблемите в лечението  - чуйте утре в предаването "Часът на здравето" след 11:00 часа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна