Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 50 брези пред Художествената галерия в Кюстендил ще бъдат преместени заради строеж на паркинг

Снимка: Кирил Фалин

Близо 50 брези пред Художествената галерия в Кюстендил ще бъдат преместени заради строеж на паркинг.  Те ще бъдат засадени край брега на река Банщица в опит да бъдат спасени. Заради тях близкият квартал вече е кръстен "Белите брези".

Брезите се изкореняват, защото по проекта за новия парк "Галерията" на това място трябва да се изгради нов паркинг. Преди навлизането на багерите от общината обещаха, че петдесетината брези ще бъдат спасени, като с модерна технология ще бъдат изкоренени и засадени наново на 500-600 метра по река Банщица. Това се прави, но те се изкопават на ръка, като корените им се режат на около 1 метър в диаметър. След това се преместват с кран и багер. Засаждат ги на около 1-1,5 метър дълбочина и ги връзват здраво с въжета .

Според активисти на създаденото в социалните мрежи движение "Спаси Кюстендил" брезите няма да се вкоренят и ще изсъхнат още напролет. Според растениевъди обаче те имат шанс, защото са презасадени в най-благоприятния им вегетативен период - в късната есен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!