Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдум за добива на природен газ се провежда в община Генерал Тошево

| обновено на 17.12.17 в 18:17
Снимка: БГНЕС

Над 45 процента е избирателната активност до този момент на референдума за добива на природен газ в община Генерал Тошево. Така границата от 40 процента, за да е валидно допитването, е премината. От гласувалите над 5800 души, на въпроса "Против ли сте общината чрез Общинския съвет или кмета да одобрява устройствени планове за добив и преработка на подземни природни богатства", с ДА трябва да са гласували минимум 5058 души, за да е изпълнена и целта на референдума. Над 13 хиляди са жителите на общината, които имат право на глас.

От Общинската избирателна комисия информират, че няма постъпили данни за проблеми в нито една от 47-те избирателни секции на територията на община Генерал Тошево. Изборният ден започна в 7.00 часа и ще продължи до 20.00 часа. 

Целта на референдума в Община Генерал Тошево е по законен начин местното население да заяви позицията си срещу добива на подземни богатства в Добруджа и да се обяви против инвестиционното намерение за проучване и добив на природен газ в землищата на 18 населени места в региона. Кметът на общината Валентин Димитров заяви, че ще поиска провеждането на среща между местната власт и Инициативния комитет срещу добива на газ и министър-председателя Бойко Борисов:

И да кажем, че вотът нас жителите на общината е, че не искат да се добива газ на територията и смятам, че централната власт трябва да се съобрази. Очакваме гласът да бъде чут. Местната власт и централната власт трябва да се вслушва в гласа на хората.

Основните опасения на местното население, ако добивът на газ бъде разрешен, са от замърсяване на водата и почвата: Против съм замърсяването на нашата земя, а съм за бъдещето на нашите деца.

По думите на председателя на Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Генерал Тошево Атанас Атанасов, днес жителите гласуват, за да защитят земята и водата си:

В днешния ден очаквам масово моите съграждани да излязат да гласуват на референдума, защото това е най-важното решение, което трябва да вземем поне от 30 години назад. Очакваме централната власт да се съобрази с мнението на хората, защото хората са суверенът в тази държава, а властта е тази, която е получила правото да я управлява.

Най-възрастният жител на село Балканци дава своя вот срещу добива на газ, защото според него нанася сериозни вреди за човечеството и за земеделието.

Решението за референдума беше взето от Общинския съвет в Генерал Тошево на 1 ноември след редица протести на местното население срещу исканата 35 годишна концесия за добив на природен газ от находище „Спасово“, блок „Добрич“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени