Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима подсъдими за побоя над децата-гребци в Асеновград получиха затвор

| обновено на 18.12.17 в 16:56
Снимка: БГНЕС

Петима от нападателите на децата от клуба по гребане в Асеновград получиха ефективни присъди. Най-ниското наказание е 18 месеца, а най-високото 1 година и 10 месеца лишаване от свобода. На останалите шестима обвиняеми Районният съд наложи условни присъди. 
Делото срещу 11-те подсъдими за побоя над децата от клуба по гребане в Асеновград започна по съкратеното съдебно следствие. Всички те признаха вината си и фактите и доказателствата в обвинителния акт. 
Инцидентът стана на 26 юни и беше последван от масови протести в града.

Предвид съгласието на всички страни делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие, призованите близо 50 свидетели няма да бъдат разпитвани в залата. Част от пострадалите от нападението на групата от ромската махала и техните близки обаче присъстват на заседанието, а преди него припомниха моменти от случилото се:
Те дойдоха с брадвите, дойдоха с камъните, с коловете.
Засегнатите от нападението се оплакаха също, че са били викани отново на разпит в полицията и твърдят, че има внесена жалба срещу тях от част от побойниците. Прокурор Венелин Савов поиска за шестима от подсъдимите условни присъди от 2 години, а за останалите петима ефективни, които варират от една до три години.
До няколко часа се очаква решението на Асеновградския съд. Пред него са се събрали роднини на обвиняемите. В района има засилена охрана.
Повдигнатите обвинения срещу нападателите са за хулиганство, извършено в съучастие и с особена дързост и цинизъм, припомни по-рано прокурор Венелин Савов, като уточни:
Двама имат и за закана за убийство. Други двама – за средна телесна повреда.
Прокурор Савов припомни също, че през октомври делото беше върнато:
Съдебният състав прецени, че има пороци в съдебния акт. Отстранени са за момента и делото същия ден ще бъде внесено отново за разглеждане в Районния съд в Асеновград.
На предишното разпоредително заседание на 29-и ноември част от защитата поиска ново връщане, но съдът отказа. Междувременно беше допуснат като частен обвинител един от спортистите – 17-годишният Тодор Тодоров, сериозно пострадал при побоя. Той завежда граждански иск за 40 000 лева срещу един от обвиняемите. Делото е насрочено за разглеждане по общия ред в три открити заседания – на 18-и, 19-и и 20-и декември.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна