Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийските медали и екипировката на Евгения Раданова станаха експонати в специална изложба

Снимка: Lap.bg

Единствената българка с три медала от зимни олимпийски игри Евгения Раданова показа ценните си отличия по време на шоуто „Silver Season“ по случай 25-ата годишнина на българската компания за спортна екипировка „Диел Спорт“.

Екипировката, с която най-добрата ни състезателка по шорттрек се качи на почетната стълбичка на игрите в Торино през 2006 бе част от специална изложба с модели от 1992 до 2017 година. Раданова пази екипите си от олимпийските игри, а специално за празника предостави за изложбата този, с който се нареди сред призьорите на Игрите в Италия. Специалният експонат се превърна в още по-ценен, тъй като на него бяха поставени сребърният медал от 2006 г. заедно със сребърния и бронзов медал от игрите в Солт  Лейк Сити.

Специален гост на събитието беше петкратният носител на световната купа по ски алпийски дисциплини и четирикратен световен шампион Марк Жирардели, който също има два сребърни олимпийски медала от игрите в Албервил през 1992 година.

Бях на 13 години, когато трябваше да участвам в първото си голямо състезание при жените. По онова време в спортната палата имаше склад. От него ни даваха екипировка, само когато отивахме да представяме България в чужбина. След като мине състезанието, носехме екипировката на химическо чистене и я връщахме в склада. Беше ми изключително мъчно, че трябва да връщам екип, който съм ползвала, за да бъде използван след това от друг състезател. С годините дойде и най-хубавият момент в големия спорт за мен, когато вече участвах на олимпийски игри. Там вече носех българска екипировка, която си остава за мен. И сега си я пазя, тъй като с която съм изживяла най-големите трепети в спортната си кариера. С нея съм завоювала трите си олимпийски медала, разказа Евгения Раданова.

Обичам да карам ски в България. За първи път дойдох тук през 1979 година в Боровец за стартовете от Европейската купа. А вече от близо 15 години идвам в Банско. Опитвам се да промотирам не само Банско, опитвам се да промотирам България навсякъде по света. Разказвам на всички личните си впечатления – че тук ги очакват прекрасни хора, супер храна, прекрасни вина, отлични условия за ски, туристически атракции. София е прекрасен град. Витоша е толкова близо, а зоната за ски е прекрасна. България наистина е великолепна страна и за мен е удоволствие да я промотирам по света. Бил съм тук 30-40 пъти и нямам търпение да се връщам пак. През следващата година планирам също да се върна през лятото. Обикновено идвам есента и зимата, но знам, че България е прекрасна и през лятото и това е едно от нещата, които със сигурност ще проверя лично, каза Марк Жирардели.

Гордост за българската компания е, че марката се е изкачила 30 пъти на почетната стълбичка по време на олимпийски игри. Големият престиж идва след партньорството с Българския олимпийски комитет от 1998 година. Тогава в Нагано е постигнат и най-големият успех за страната ни на зимни олимпийски игри – златният медал в биатлона на Екатерина Дафовска. Българските олимпийски делегации са с екипировка на българската компания и по време на летните олимпийски игри в Сидни и Атина, когато спортистите ни извоюват общо 25 медала. На световните зимни игри „Спешъл Олимпикс“ в Пьончанг 2013 – 5 години преди провеждането на предстоящите зимни олимпийски игри в Южна Корея, българските представители се завърнаха с цели 12 медала, 6 от които златни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени