Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лешникотрошачката" всяка година по същото време

Даниела Туртуманова и Даниел Тичков
Снимка: Красимир Марчев

Едно от най-изпълняваните произведения в света по време на коледните празници, балетът "Лешникотрошачката", ще има своeто поредно представяне в Бургас. Спектакълът започва от 18.00 часа  на 20 декември в Операта.

Сюжетът ще върне публиката към детството и невинността, към мечтите и коледните чудеса. С безупречната си класическа техника тя ще потопи зрителите в искрящата феерия на две поредни действия. Даниела Туртуманова и Стоян Фъртунов ще оставят своите изящни стъпки в тази зимна приказка, представяна на сцена всяка година по едно и също време. Бургаската трупа  поднася своя сезонен подарък и романтичния копнеж по Чайковски като обединява няколко поколения изпълнители. За детските роли са привлечени  възпитаници от  балетните паралелки на  училището по сценични изкуства "Проф. П. Владигеров". Хореографията и режисурата са поверени на професор Хикмет Мехмедов.

Приключението със силуетите на главните действащи лица започва в  една омагьосана Бъдни вечер, под тежките клони на украсеното  елхово дърво. Сценичната интерпретация  докосва нежно, без усилие Хофмановия приказен сюжет. Лешникотрошачката е омагьосан красив принц. Маша и принцът се влюбват един в друг. Луната лодка ги отвежда в прекрасното царство на цветята. Всички са щастливи. Спектакълът, посветен на Маша и нейния магически свят, ни предлага чисто забавление и чудесно ваканционно преживяване.  .

Чайковски композира балета „Лешникотрошачката" преди  122 години. Премиерата  се състои на 18-ти декември 1892 г. в Мариинския театър на Санкт Петербург, в една вечер с операта "Йоланта". Някои от ролите са разпределени на децата от Императорското театрално училище. Един от най-колоритните руски аристократи, княз Феликс Юсупов /1887 – 1967/, заделя от своето богатство, за да може години наред "Лешникотрошачката" да се играе по Коледа във Великобритания и във Франция. През 1944 г. спектакълът е поставен в Сан Франциско, САЩ. Произведението на Чайковски дебютира при огромен успех и в Ню Йорк. Този декември то  отново ще заблести по десетки руски и европейски сцени, ще се играе почти всяка вечер в Warner Theatre, Вашингтон.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна