Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Игнажден

| обновено на 20.12.17 в 07:57

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Игнатий Богоносец. В народните представи денят е известен като Игнажден и се свързва с предстоящите празнични дни.

На този ден Българската православна църква почита паметта на Свети Игнатий Богоносец. Игнажден е празник, свързан с много поверия и ритуали. Какво не трябва да правим на този ден, за да не прогоним късмета от дома си?

От този ден започват коледните богослужения, обяснява отец Александър Лашков, свещеник в столичния храм "Света Троица":

Според църковното предание, когато Христос е бил заобиколен от дечица, той е погалил и взел едно от тях в ръце. Това се смята, че е самият Игнатий и заради това е наречен Богоносец.

Според религиозните вярвания от Игнажден започват родилните мъки на Богородица. Ето защо младите и нераждали жени не трябва да работят на този ден, за да родят по-лесно своите деца.

Който излезе от къщата на празника в никакъв случай не трябва да се прибира с празни ръце. На този ден не бива да се изнася нищо от дома, за да не излезе берекетът. Не се иска и не се дава нищо назаем.

Най-характерен за днешния празник е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден зависи каква ще бъде следващата година. Ако първият гост е човек с късмет, неговото благоденствие ще споходи и дома през цялата година.

Коледните празници започват от Игнажден. В Източна България на този ден се прави първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и води към  началото на новата година. 

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Латинка Светозарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна