Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пречки пред поръчките за бойни кораби и ремонт на МиГ-овете

| обновено на 20.12.17 в 11:58
Снимка: БГНЕС


Фирмата, която трябваше да построи два кораба за военноморските ни сили, се отказа от поръчката. Временно спира и ремонтът на изтребителите МИГ-29. Това обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Преговорите с фирмата продължиха (до вчера – бел.ред.). Дори тяхното предложение, което беше за променяне на графика за плащане вчера с финансовия министър, беше утвърдено, че можем да добавим още 170 милиона, за да увеличим сумата. Тази сутрин в 9 часа е депозирано писмо в министерство на отбраната, че фирмата се оттегля от преговорите за подписване на договора – уточни Каракачанов.

Фирмата-изпълнител на корабната поръчка е варненската МТГ "Делфин". Тя е на стойност 820 милиона лева и трябваше да разкрие 450 работни места. Договорът трябваше да се подпише до края на годината, за да може първият кораб да бъде готов през 2020. "Делфин" се смята за индиректно свързана с бизнесмена Кирил Домусчиев.

Преди две седмици главнокомандващият военноморските сили контраадмирал Митко Петев каза, че заради закона за ДДС проектът за корабите ще струва не 820 милиона, а около 656 милиона. Тогава Петев увери, че фирмата е успяла да влезе в тази рамка, като е било предоговорено въоръжението. 
Още тогава обаче контраадмирал Петев предупреди, че ако до една година не бъде взето решение за изпълнение на проекта, има опасност да нарасне сумата по него. 

Защо вчера толкова много време работихме с генерали и адмирали и всичко беше готово – реагира на новината премиерът Бойко Борисов

Временно се спира и проектът за ремонт на 15 изтребители МиГ-29 заради обжалване в Комисията за защита на конкуренцията, направено от украинската фирма "Украинмаш", каза още Каракачанов: 

От 19 декември в КЗК е внесена жалба от една украинска фирма, която обжалва процедурата, по която министерство на отбраната е подготвило преговорите и беше пред сключване на договор. След като има обжалване, изпълнението се спира. До края на годината тези средства няма да могат да бъдат усвоени, става въпрос за 82 милиона лева. Не е нормално баба Пенка или който и да било да атакува сделки, свързани с отбранителните способности на българската армия, като по този начин да забавя процесите и да ни вкарва в ситуация на невъзможност в даден момент да изпълняваме своите задължения. Същата тази фирма преди няколко месеца обжалва договора с ТЕРЕМ за ремонта на хеликоптера МИ-17 и спря процедурата по същия начин, затова казвам, че за мен това е саботаж.



Ремонтът на "МиГ"-овете трябваше да се извърши от руската корпорация "РСК-МиГ". Тя беше и единствената компания, поканена от правителството по действащата процедура.

Министър Каракачанов посочи, че проектите за модернизация и на трите вида въоръжени сили най-вероятно ще бъдат внесени в парламента още в началото на следващата година. Това се налага заради промените в Закона за ДДС:

И трите проекта на практика трябва да минат през парламента, защото двата от тях - за кораба и за авиацията бяха разглеждани и сумите, които са гласувани са без ДДС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна