Eмисия новини
от 10.00 часа

ЕК започва наказателна процедура срещу Полша

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия започва наказателна процедура срещу Полша заради неспазване на основните ценности на ЕС, съобщават световните информационни агенции.

Новината бе потвърдена от заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Това е първата такава процедура в историята на Евросъюза:

Комисията реши да задейства процедурата по член 7 параграф 1 и по тази причина да предложи на Съвета да приеме решение, според което има сериозни нарушения на върховенството на закона от страна на Полша. Ако обаче властите на страната предприемат препоръчителните мерки в следващите три месеца, ЕК остава в готовност заедно с ЕП и Съвета да преосмисли предложението си.

По този начин Европейската комисия реагира на спорната правна реформа, която е в ход в Полша. За първи път в историята на ЕС се задейства чл. 7 от Договора за Европейския съюз. По силата на договора Европейският съвет, т.е. държавните и правителствени ръководители на всички 28 страни-членки, трябва да вземат единодушно решение. Текстът предвижда и отнемането на правото на глас като крайна мярка. Унгария вече заяви, че няма да гласува за налагането на санкции срещу Полша.

ЕК упреква правителството във Варшава, че подкопава независимостта на съдебната система и по този начин нарушава принципа за разделение на властите. 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.