Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Покушението срещу високопоставения данъчен служител е изстрел към държавата

| обновено на 21.12.17 в 15:02
Снимка: БГНЕС

Покушението срещу високопоставения данъчен служител от началото на седмицата се разглежда като изстрел към държавата. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след извънредна среща при премиера Бойко Борисов

В нея участваха вътрешният министър Валентин Радев, главният прокурор Сотир Цацаров и ръководството на Националната агенция за приходите (НАП).

Най-добрият медицински екип се грижи за пострадалия ръководител на фискалния контрол в НАП Иво Стаменов и сигналите за състоянието му са положителни, увери министър Горанов: Разглеждаме това посегателство не като посегателство срещу една конкретна личност или един конкретен държавен служител, а като изстрел срещу държавата и държавността.

Има прокурорски план, по който ще се работи по разкриването на похищението срещу данъчния служител, казва премиерът Бойко Борисов. Той се обърна към ръководителите на териториалните агенции на НАП и представители на Агенция "Митници" в специално видеообръщение след срещата: 
Имаме, дето се вика, достатъчно, за да им го върнеме така, както заслужават и това ще бъде сторено, може да бъдете сигурни. Да ходите на работа спокойниПърво ще ви благодаря за това, че благодарение на вашия труд, като пчелички, приходните агенции, и двете, са с близо милиард повече приходи.
Повечето постъпления в хазната са най-видимият резултат от работата на приходните агенции, допълва Борисов: 
Даже ни обвиняват, че сме раздали повече в бюджета. Те са над 700 милиона
Борисов е категоричен, че Иво Стаменов, по който бе стреляно в началото на седмицата е един действително много добър служител. Принципен и честен.
Премиерът също потвърждава, че няма личен мотив за посегателството срещу данъчния служител. 

СнимкаСъс сигурност покушението не е свързано с личния живот на данъчния служител, потвърди главният прокурор: За първи път от много време насам има посегателство, което не се изчерпва само до чертата на запален личен автомобил и посегателство върху лично имущество. За първи път от много време има посегателство, което е изключително нагло, което е изключително демонстративно, и на което трябва да се отговори изключително твърдо от държавата. На този етап е ясно едно – посегателството и опитът за убийство не е свързан с личния живот на данъчния служител, а е свързан с изпълнението на служебните му задължения и с това, че тези служебни задължения са били изпълнявани съвестно и правомерно. В същото време това посегателство не е само срещу него. Очевидно е, че със своите служебни задължения той го е предизвикал. Това обаче е зловещ сигнал към всички негови колеги и към всички, които работят за държавата.

Най-добрият екип в Столичната дирекция на полицията е ангажиран с разследването, допълни министър Радев и обеща: С решимостта си да стигнем до края, да намерим не само извършителя, а и този, който е поръчал това посегателство върху живота на Иво.

От страна на прокуратурата по случая ще работи Борислав Сарафов.

Националната агенция за приходите ще продължи да работи усилено въпреки безскрупулното посегателство срещу ръководителя на фискалния контрол Иво Стаменов, увери изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова: Ние сме наясно, че нашата работа е рискова и няма как това да е по друг начин, след като работим с хора, които не искат да спазват закона, след като контролираме стоки, които са с най-висок фискален риск, но ние сме абсолютно решени да продължим да работим, тъй като ние знаем, че това е правилната работа и считаме, че я вършим по правилния начин. Така че, въпреки преживения шок и ужас, нашата непримиримост към това брутално посегателство ще ни даде сили да преодолеем тези чувства, да продължим да работим по същия начин, да сме един до друг, усещайки закрилата на цялата държава.

Подробности чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна